Tartogat-e még számunkra az időjárás meglepetést a meteorológiai nyár utolsó hétvégéjére?!

Európai helyzetkép:

Az ír partok területén egy kis kiterjedésű, de markáns ciklon örvénylik, amely a Brit-szigetek térségében meglehetősen szeles, csapadékos időt, eredményez elő.
Több helyen hullott jelentős mennyiségű, 30-50 mm-t meghaladó csapadékösszeg. Hasonlóan változékony az időjárás Skandinávia északi részén, ahol egy éppen elöregedő, okkludálódó ciklon van jelen. A Kelet-európai-síkságon, valamint Közép-Európában is megfigyelhetők időjárási frontok, de ezek felhőzete inkább már szakadozottabb, csak lokálisan, rövid idő alatt hull belőlük nagyobb mennyiségű csapadék. Dél-Európában ugyanakkor továbbra is magasnyomású képződmény, egy anticiklon hatására száraz idő van kánikulai meleggel, de a hegyvidéki területeken záporok, olykor zivatarok alakulnak ki.

Hazai helyzetkép:

Szerda estig hazánk, és a Kárpát-medence időjárására több időjárási front is hatással lesz, de vastag felhőzetet és kiterjedt csapadékot csak az éppen elvonuló hidegfront produkál, mely kedden este távozik, tovarobogva elhagyja az országot.
A hétvégére pedig a “meteorológiai nyár” utolsó hétvégéjére visszaköszönnek még a hőmérsékleti csúcsok a kánikulai tartományba.

2020.08.25. Kedd este:

A délutáni órákban az eleinte felhősebb keleti harmadban is határozottan csökken a felhőborítottság mértéke, és az estéhez közeledve már általában derült, vagy kissé felhős időre számíthatunk. Késő délután a Tiszántúlon lehet egy-egy kósza zápor, később csapadék már nem valószínű. Azonban a lehullott csapadék nyomán, hajnalra néhol párássá, sőt akár ködössé is válhat a levegő. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd hajnaltájt fordul az áramlás iránya délire, és a Kisalföld tágabb környezetében már megélénkülhet a szél. Holnap hajnalban 10 , 17 fok között alakul a minimumhőmérséklet, de az É-i középhegység hidegre érzékeny pontjain, valamint a Kiskunság homokhátságain akár 7- 8°C sem kizárható.

Forrás: WXCHARTS.com

Orvosmeteorológiai szempontból:

Az összefüggő felhőzet estére távolodik, de ma estig a NY-felől érkező hűvösebb léghullámok éreztetik hatásukat ennek hatására még a vegetatív idegrendszerünket, paraszimpatikus irányba tolja illetve tolhatja el,és csökkenhet a szervezetünk energiaforgalma, anyagcseréje, lassulhat a légzés, és a keringés, valamint az izom tevékenységünk is jelentősen csökkenhet!

Szerdán azonban, már a légkör magasabb szintjein zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A pollenkoncentrációk közül :

A parlagfű pollenkoncentrációjának folyamatos emelkedésére kell számítani, csütörtökön országosan még a magas, pénteken-szombaton a nagyon magas tartományban várható, a hétvégi hidegfront hatására azonban vasárnap és hétfőn ismét enyhülhetnek a tünetek. A csalánfélék jellemzően a közepes-magas szintet érhetik el. Az üröm, a pázsitfűfélék, az útifű és a lórom virágporának mennyisége országosan jellemzően ezekben a napokban alacsony lesz.

2020.08.26. Szerda:
Változó mennyiségű és vastagságú felhőzet borítja majd az égboltot, de emellett hosszabb-rövidebb időszakokra az egész ország területén kisüt a nap, napközben csak elvétve eshet, de este az északkeleti országrész szélesebb Illetve tágabb környezetében, valamint az Alpokalján kis eséllyel kialakulhat egy-egy helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél napközben többfelé megélénkül, időnként meg is erősödik, majd este a Dunántúlon újra északnyugatira fordul az áramlás ezzel párhuzamosan pedig már az ÉNY-i szél élénkül meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 31 fok között valószínű.

Forrás: WXCHARTS.com

2020.08.27.Csütörtök:

Általában gyengén, vagy közepesen felhős lesz az ég, csapadéknak is nüansznyi ezen a napon az esélye. Sok helyütt megerősödhet az északnyugati szél, a legerősebb széllökések akár az óránkénti 40-50 km/h-t is meghaladhatják. Csütörtök reggelre a hőmérséklet 10, 18 fokig csökken majd délután a hőmérséklet 25, 30 fok között várható.

2020.08.28.Péntek:

Nagyrészt gyengén felhős égképre, és jellemzően több órás napsütésre készülhetünk. Sokfelé megélénkül, a Kisalföldön időnként megerősödik a déli, délkeletire váltó szél. Friss hajnalra számíthatunk 8 és 14 fok közötti minimumokkal, és 25 és 31 fok közötti maximumokkal.

Forrás: WXCHARTS.com

2020.08.29.Szombat:

Az ország legnagyobb részén kevés lesz a felhő, de a Dunántúl nyugati és északi tájain, valamint az agglomeráció tág környezetében erőteljesebb, intenzívebb gomolyfelhő képződés várható, és arrafelé az összetornyosuló gomolyokból helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A déli, délkeleti szelet élénk, több helyen erős lökések kísérik, és ez a DK-i szél gondoskodik arról hogy ismét 29 és 34 fok közé melegedjen az ország legnagyobb részén a hőmérséklet.

Szombat délutánra előrejelzett, maximumok Forrás: met.hu

2020.08.30.Vasárnap:

Az Alföldön még napos időre van kilátás, kevés gomolyfelhővel és itt estig csapadék sem valószínű, ugyanakkor másutt nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, jelezvén hogy változás előtt áll időjárásunk, ugyanis egy markáns hidegfront érkezik térségünkbe, ennek köszönhetően egyre nagyobb eséllyel alakulhat ki zápor, zivatar. Kezdetben a déli, délnyugati, majd késő délutántól az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél erősödik meg többfelé. Zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet míg nyugaton általában 28, 34 fok között alakul, északnyugaton már csak 21, 27 fok között valószínű.

Forrás: WXCHARTS.com

A meteorológiai nyár utolsó, illetve a meteorológiai ősz első napjára jelentősen átalakul az időjárás légköri helyzete. Ugyanis mostmár egyre alacsonyabban jár a nap, csökken a besugárzási időtartam, és rövidülnek a nappalok is, ez pedig azzal jár, hogy időjárásunk jellege is fokozatosan megváltozik. Az eddig tőlünk északra mozgó ciklonpályák egyre délebbre húzódnak, ez pedig azzal jár, hogy a hűvösebb légtömegek is elérik Magyarország és a Kárpát-medence térségét.

Így aug. 31-én bár még csapadékos időjárásra számíthatunk, de már az ország legnagyobb részén 25 fok alatt alakul a hőmérséklet.

Hétfőn az ország nagyobb területén hullhat jelentősebb mennyiségű csapadék. Forrás: met.hu

Szeptember 1-én az iskola kezdés napjára már csökken a felhőzet, több lesz a napsütés, de az élénk északnyugati szélnek is köszönhetően csak 17 és 22 fok közé melegszik fel a levegő.

Szept. 01.-re előrejelzett hőmérsékleti csúcsértékek. Forrás: met.hu

Írta: Bakota Zsolt

Borítókép: Szabó Ákos- Balatonmáriafürdő