Hosszútávú kilátások: 36-38 fokos forróságra, heves zivatarokkal, őszi idővel tör be a szeptember!

Hosszútávú kilátások: 36-38 fokos forróságra, heves zivatarokkal, őszi idővel tör be a szeptember!

Hazánk időjárását a következő időszakban meglehetősen nagy változékonyság jellemzi majd, hiszen eleinte az év legerősebb hőhulláma okozhat forróságot, majd hidegfronttal, zivatarokkal betörhet az ősz, de hogy meddig lesz hűvös és milyen idő lesz, a cikkből kiderül!

Hosszútávú hőmérséklet előrejelzés:

Hosszútávú csapadék előrejelzés:

Jelenleg hazánk időjárását egy tőlünk nyugatra, a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon előoldali áramlása, és egy keletre lévő magassági gerinc határozza meg. A ciklon előoldalán most még forró, afrikai eredetű meleg áramlik fölénk.
Ez az áramlási trend várhatóan a hétvégéig, jövőhét elejéig folytatódik, így kifejezetten szombaton és vasárnap országosan forróságra készülhetünk, majd a hét elején már megosztja hazánkat a ciklon érkező hidegfrontja.
A hidegfront térségünkben vesztegel majd, fokozatosan hideg levegőt húzva hazánk fölé, és változékony, eleinte csapadékos napokat eredményezve.
A hét közepétől ugyan fokozatosan megnyugszik időjárásunk, ám melegre továbbra sem kell készülni, hiszen az Észak-Atlanti térségben kialakuló anticiklon gátolja a meleg feláramlását, illetve a hidegfront mögött tartósabb északnyugati áramlással nagy mennyiségű hideg levegő szakad le Európa belseje felé.
A hét végére kissé változékonyabb idő lehet és várhatóan az említett anticiklon fokozatos visszaszorulása, és egy a Brit-szigetektől északnyugatra örvénylő ciklon hatására újból melegebb levegő áramolhat fölénk.
A folytatásban nagy bizonytalanság mellett újból visszatérhet a meleg, ám várhatóan már az éjszakák frissek maradhatnak, így olyan forróságra, mint a hétvégi, nem kell készülni egyelőre.

Részletesen:

Szombaton országosan forróságra készülhetünk, a legtöbb helyen 30 fok felett alakulhatnak a maximumok. A Dunától keletre 32-36fokos kánikula valószínű. Országosan sokat süthet majd a nap, az UV-sugárzás erős lesz. Nyugaton, északnyugaton lehet felhősebb az idő, hiszen már a határtól néhány száz kilométerre vesztegel a hidegfront. Egy-egy zivatar előfordulhat északnyugaton, illetve a Duna vonala és a Nagykanizsa-Győr sáv között elszórtan. Ezeket intenzív csapadék, viharos szél és akár nagyobb méretű jég is kísérheti.
Északnyugaton “hűvösebb” lesz, 27-29 fok, szinte már hideg :D.
Éjszaka nyugodt idő valószínű, 16-24 fokkal, majd napközben a déli szél többfelé megerősödhet.

Délutáni forróságra készülhetünk

Vasárnap tetőzhet a hőség, ekkor az ország északi harmadán, északnyugaton 26-31 fok, máshol 32-37 fok valószínű, ám délen 37-38 fokos kánikula sem kizárt, kerekítve esetleg 39 fok meglehet. A hivatalos mérésekben jó esély van a melegrekord megdőlésére is. A legtöbb helyen napos idő lesz, extrém erős lehet az UV-sugárzás, de északnyugaton és az északi határ mentén előfordulhatnak zivatarok, melyek között heves viharok sem kizártak.
Hajnalban az előzőhöz hasonlóan nyugodt idő valószínű, 18-25 fokos enyhe idővel, majd napközben a déli szél élénk, néhol erős lehet.

Tetőzik a kánikula


Hétfőn már kettősség jellemezheti időjárásunkat, hiszen nagyjából a Duna vonaláig juthat el délig a hidegfront. Keletebbre még melegebb idő valószínű, több napsütés.
A csapadékosabb tájakon 15-24 fok, míg a Tisza vonalától keletre kora délutánig 27-30 fok lehet.
A csapadék kiterjedése és mennyisége még bizonytalan, de egyre nagyobb a valószínűsége egy dél, délnyugat felől érkező/kialakuló nagyobb kiterjedésű zivatarrendszernek. A viharokat viharos erejű szél (60-90km/h), felhőszakadás (20-50mm) és akár nagyobb méretű jég(3cm) kísérheti.
Várhatóan késő estére érhetik el a keleti határt, így addigra valószínűleg oda is megérkezhet a lehűlés.

Kettősség lesz hazánkban
Mar reggel is lehet zápor, zivatar délnyugaton
Majd fokozatosan húzódik északabbra, eszakkeletebbre
Akár rendszer is várható
Kelet felé jöhet
Éjfélre már az ország jelentős részén kialakulhat zivatar

Kedden továbbra is csapadékos idő lesz, szórványosan záporok, zivatarok fordulhatnak elő. Az északi, északnyugati szél erős lehet országszerte. Jelentős lehűlés valószínű, 15-23 fok körüli maximumokkal.

Hüvös lesz a délután
Hajnalra keleten lehetnek heves zivatarok
Kedden is lehet zivatar
Fokozatosan északra távozik a csapadék

Szerda hajnalra a szél gyengül, felszakadozik a felhőzet, így meglehetősen hűvös lesz. A leghidegebb területeken, északon, északkeleten 6-10 fok, máshol 12-16 fok valószínű. Napközben továbbra is friss idő lesz, 16-24 fokkal. Napos, közepesen felhős időben az északi szél megélénkül.

Friss délutánunk lesz

Csütörtökön és pénteken a szerdaihoz hasonló hajnal lesz, ám napközben fokozatos melegedés lehet. Pénteken délkeleten már 25-27 fok is előfordulhat, máshol 20-23 fok várható. Csapadék nem lesz, legfeljebb északon fordulhat elő futó zápor.

Valamivel melegebb lehet délután
Délen újból nyárias időnk lesz a hűvös reggel után
https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=overview,overview,2mtemp,accprecip&run=00&step=240&plottype=10&lat=45.984&lon=12.520&skewtstep=0

A folytatásban, bár ez még bizonytalan újabb melegedés lehet, így napközben néhol ismét nyári idő lesz, 25-30 fokos meleggel, elszórtan záporokkal, zivatarokkal, ugyanakkor az éjszakák már inkább ősziesek lesznek, hűvös hajnalokra készülhetünk.

Írta: Sütő Máté

Borító, Térképek: WXCHARTS