Hosszútávú kilátások: hétvégétől kettősség–> strandidő, 32fok, kontra kora ősz, 18-25fok!

Hosszútávú kilátások: hétvégétől kettősség–> strandidő, 32fok, kontra kora ősz, 18-25fok!

A hétvégén fölöttünk átvonuló front sokfelé jelentős károkkal söpörte ki hazánkból a nyarat, ám ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek még nyári napok, amikor a bátrabbak lenéznek a strandra.

Hosszútávú hőmérsékleti előrejelzés 1500m-en:


A hidegfront mögött a hétvégéig a magasban szárazabb, ám hideg levegő áramlik fölénk. A ciklon, melynek hátoldali áramlása szállítja hozzánk még a hideget, fokozatosan elhal, északra tolódik.
Hétvégére már egy magassági gerinc húzódik fölénk, mely gátolja a hideg további beáramlását és enyhébb, egyre melegebb levegőt szállít.
Hazánk időjárása mégis megosztott lesz, hiszen a hideg-meleg légtömegek határán leszünk, nyugaton, északnyugaton toporog a hűvösebb, nedvesebb levegő, míg délen a melegebb, szárazabb lesz a domináns.
Vasárnap egy hidegfront súrolja hazánkat, ám ennek hátasát leginkább nyugaton lehet majd érezni. A hét elején még befolyásolja időjárásunkat, majd újra visszatér a meleg.

Részletesen:

Szerdán országszerte friss idő valószínű. A reggeli, már-már hideg hajnalt követően 19-25 fok köré melegszik a levegő. Az északnyugati szél néhol megélénkülhet. Napos, változóan felhős idő lesz, bár északon, északkeleten tartósabban bentragadhat a vastagabb felhőzet, kisebb eső is előfordulhat. Ott néhol csak 15fok körüli csúcsokra készülhetünk.

Kora őszies hőmérsékletek
Hűvös lesz a délután

Csütörtökön hajnalra az ország jelentős részén nyugodt, tiszta idő valószínű. Ennek megfelelően hűvös éjszakánk lesz. Északon, és a Kiskunságban 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, máshol 10-15 fok valószínű.
Napközben sem lesz meleg, kora őszies hőmérsékletekre készülhetünk. 20-25fok között tetőzhet. Sok napsütés és kevés felhő jellemezheti az időjárást, néhol élénk északnyugati széllel.

Továbbra is marad a kora ősz

Pénteken a csütörtökihez hasonló éjszakára számíthatunk és a nappali időjárásban sem lesznek lényeges különbségek. 1-2fokkal enyhébb délutáni maximumok valószínűek. Csapadék nem lesz.

Egy kicsivel melegebb nappalunk lesz

Szombaton a hajnal hűvös lesz, 12-16 fokos minimumok, ám napközben már főként délen kellemes, késő nyári hőmérsékleteket mérhetünk. Északon 20-24 fok, délen 27-29 fok valószínű.
Nyugaton felhősebb idő lesz, mert már a határhoz közel vesztegel a hidegfront, ám csapadék legfeljebb az Alpokalján lehet. Besodródhat egy-egy zápor vagy zivatar.

Hosszútávú kilátások, strandidő a láthatáron!
Melegszik a délután

Vasárnap reggel nyugaton a felhősebb idő miatt enyhébb lesz a hajnal, 13-17 fok, máshol általában 12-15 fok közötti minimumok lehetnek, a fagyzugosabb helyeken 10fok alá is csökkenhet esetleg a reggeli legalacsonyabb hőmérséklet.
Napközben gyorsan melegszik az idő, északon 22-25 fok, máshol 26-32 fok között tetőzhet a délutáni maximum.
A hidegfront délután érheti el a nyugati határt és várhatóan ott megtorpan. A Dunántúl nyugati felén ennek megfelelően délutántól záporok, zivatarok fordulhatnak elő.

Hosszútávú kilátások, strandidő a láthatáron!
Délen igazi strandidő lesz
Néhol északon és nyugaton eshet, besodródhat zapor, zivatar

Éjszaka a front fokozatosan délkelet felé halad, ám jelentősen legyengülve és lelassulva.
Hétfőre kettősség alakul ki hazánkban, hiszen a front nagyjából a Duna vonaláig juthat. A Dunántúlon gyenge eső, zápor előfordulhat, máshol naposabb idő lesz. Késő délután, este már a középső országrészben is lehetnek záporok. Míg nyugaton 16-20 fok valószínű, keletebbre akár a 32 fokot is elérheti a levegő hőmérséklete.

Hosszútávú kilátások, strandidő a láthatáron!
A hosszútávú kilátások része a kettősség, ami hétfőn lesz a legélesebb, délkeleten strandidő, északnyugaton kora ősz
Nyugaton lehetnek zivatarok
Estére a középső országrészben sem kizárt

Kedden már áthalad hazánkon a front, és a hűvös hajnalt követően felhősebb idő lesz, néhol délelőttig eső, zápor, zivatar kialakulhat (főként a Dunától keletre) és átmenetileg országszerte néhány fokkal lehűlhet a levegő. 16-27fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk délután.

Hosszútávú kilátások, strandidő a láthatáron!
Szinte országszerte kora őszi idő lehet. A déli határszél kivétel ezalól
Néhol gyenge csapadék kialakulhat hajnalban

Szerdán a hidegfront után ismét melegebb levegő érkezik fölénk, így a már megszokott hűvösebb hajnalt követően nyáriasabb idő lesz, sok napsütéssel és délen 30 fok körüli maximumokkal.


Hosszútávú kilátások, strandidő a láthatáron!
Fokozatosan visszatér a meleg

A folytatásban eleinte kitart a meleg, késő nyári idő, akár strandolhatunk is, csupán a hajnalok lesznek igen hűvösek, majd a jövőhét végétől újabb hidegleszakadás látszik, ám ez még távoli kép, jelentős bizonytalansággal terhelt.

Térképek: WXCHARTS

Borító: WXCHARTS