Brutális hideghullám az USA-ban! Hóviharokkal kezdődik az ősz!

Brutális hideghullám alakult ki az USA területén!

Már meglehetősen régóta kacérkodtak a modellek egy, az USA középső, és déli területeit elérő, intenzív hidegleszakadással, ami most be is következett. A hideg levegő elérte Las Vegast, és halad tovább a nyugati part felé. A prefrontális területen kellemes meleg van jelenleg, 25-31 fok között szórnak a hőmérsékleti értékek, míg a hideg levegő által elárasztott országrészekben fagypont alatt maradnak a maximumok. Ennek köszönhetően alig 700km távolságban egymástól lehet napfürdőzni, és jeges vízben fürdeni, a szabadban, különösebb előkészületek nélkül is.

A középső államokban -átmeneti jelleggel- megmaradó hóréteg is képződhet, a szokatlanul heves hidegfront hatására.

Akár 15-20 centi hó is eshet a mai napon!
Forrás: WXCHARTS.COM

Erős viharok alakulhatnak ki a markáns hidegfront előtt, illetve a front vonalán is, heves esőzések, havazás vár a helyiekre.
Ugyan nem példa nélküli időjárási helyzet ez a kontinensen, de mindenképp extrémnek számít, hogy ilyen korán tiszteletét tegye náluk a tél.
És, hogy legyen viszonyítási alapunk, mégis mekkora terület érintett, illetve milyen távolságok vannak a kifejezetten meleg, és a fagyos területek között, itt egy friss hőtérkép, Magyarország méretarányos térképével kiegészítve.
Nagyjából 700km a távolság a -1 fokos, és a +32 fokos területek között.

Forrás: Windy.com

Borítókép: 24News