Holnap este érkezik a lehűlés!- Hétvégére betör az ősz és az első talajmenti fagyok!

Holnap este érkezik a lehűlés!- Hétvégére betör az ősz és az első talajmenti fagyok!


A hosszan tartó nyári időért felelős anticiklont holnap este, délután egy markáns hidegfront szorítja ki térségünkből, néhány napra megváltoztatva az évszak arculatát.

Hosszútávú hőmérsékleti előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “youtube” ikonra kattintva feliratkozásoddal támogatod munkánk!❤

Európa jelentős részét elfoglalta az az anticiklon, ami a kora őszi nyári időért felelős jelenleg is. Számunkra a változást hozó hidegfront egy Oroszország térségét érintő ciklonhoz kapcsolódik és néhány napra hideg levegőt ránt fölénk. A front gyors mozgású lesz, jobbára száraz, ám szórványosan gyenge zápor, esetleg egy-egy zivatar előfordulhat. Inkább a szél lesz a jellemző kísérője.
A front mögött újra anticiklon lesz az uralkodó, mely eleinte hideg levegővel, majd a jövőhét elejétől egyre inkább meleggel tölti meg hazánkat. Ennek megfelelően a hétvégén őszies, hűvös idő lesz, ám jövőhéten visszaköszönhet a nyár.

Részletesen:

Csütörtökön továbbra is napos, nyárias időnk lesz. A reggeli minimumok 16 és 21 fok között alakulnak majd és a délutáni maximumok is igen melegek lesznek. Délen, délkeleten 32-33 fok is lehet. Szinte országszerte napos, fátyolfelhős idő valószínű, ám nyugaton és északnyugaton némileg már a front előterében labilizálódhat a légkör, ott délután már egy-egy zápor kialakulhat. Eleinte a déli, majd egyre inkább az északnyugati és északkeleti szél élénkülhet meg.

Csütörtökön még kitart a nyár
https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=850temp,2mtemp,accprecip,850temp&run=00&step=288&plottype=10&lat=47.907&lon=20.973&skewtstep=0


Este, illetve péntek hajnalban ér el minket a hidegfront. Jobbára szárazon marad a föld, hiszen csak szórványosan fordulhat elő a front mentén zápor, esetleg egy-egy zivatar. Inkább a megerősödő, sőt északon és az Alpokalján viharossá fokozódó északias szél jelzi útját. 8-10fokkal hűl majd vissza a levegő.
Reggelre északon már csak 8-12 fok várható, délen még 15fok körül alakulhatnak a minimumok.
Napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, változóan felhős idő lesz. A szél csak estére mérséklődik lényegesen.
A maximumok délen 18-22 fok körül várhatóak, északon és a hegyekben 15 fok körül, a magasabb csúcsokon ez alatt. A szél ronthatja hőérzetünket.

lehűlés
Péntek hajnalban már megérkezik a hidegfront
Napközben is hűvös lesz, erezhető lesz a lehűlés.

Szombat hajnalra kitisztul az égbolt, a szél gyenge marad, így kedvező feltételeket biztosít a hűvös, már-már hideg reggelhez. A minimumok 4 és 12 fok között várhatóak, és az Északi-középhegység, illetve a Kiskunság erre alkalmas fagyzugos helyein talajmenti fagyra is készülhetünk. Zabar környékén légköri fagy sem kizárt.
Néhol pára és ködfoltok képződhetnek, ám ezek gyorsan feloszlanak.
Napközben a péntekihez hasonló idő lesz, a szél ugyan már mérsékelt lesz. A hőmérsékletek egy-két fokkal emelkednek majd, de még így is jóval hűvösebb idő lesz az előző napokhoz képest.

Szombat hajnalban talajmenti fagy is lehet
Főszerepben az ősz



A vasárnap hajnal hűvös, nyugodt lesz. 7-13 fok körüli minimumok lehetnek. Talajmenti fagy esetleg Zabar környékén előfordulhat.
Napközben már néhány fokkal melegebb lesz, délen, délkeleten 23-25 fokos kellemes idő lesz, északabbra 20fok alatt tetőzhet a délutáni maximum.

Hűvös lesz reggelre
Néhány fokot enyhül a levegő

A folytatásban újból anticiklon határozza meg időjárásunkat, melybe ismét meleg levegő áramlik, így jövőhéten napos, nyárias idő valószínű, majd a jövőhét végére ismét egy hidegfront vethet véget a nyári időnek a jelenlegi számítások alapján.

Részletesen a folytatás: