Hosszútávú kilátások: jövőhéten kánikula, 30-33 fok, majd jelentős csapadék és hideg érkezhet!(Videós előrejelzéssel)

Hosszútávú kilátások: jövőhéten kánikula, 30-33 fok, majd jelentős csapadék és hideg érkezhet!(Videós előrejelzéssel)

A folytatás meglehetősen érdekesen alakul, már ami a globális viszonyokat illeti, hiszen a hozzánk érkező újabb nyárias meleget exhurrikánok által generált ciklonok támogatják, majd a jövőhét végére mi is ízelítőt kaphatunk a csapadékos, hűvös időből.

Részletes videós előrejelzésünkben elmondjuk a várható folytatást:

Köszönjük, ha a piros “youtube” ikonra kattintva feliratkozásoddal támogatod munkánk!

Összefoglaló:

Hazánk időjárását jelenleg és a hétvége folyamán az éjszaka elvonult hidegfronttal beáramló hideg levegő és az egyre kevésbé erős északi áramlás határozza meg. A front mögött újabb anticiklon épül ki, mely a hétvégén még az orosz területeken tevékenykedő ciklon hátoldalán hideg levegőt kap, majd egyre inkább déli áramlással meleg levegő érkezik fölénk. Ennek egyik segítője Spanyolországtól délre kialakult sekély ciklon, mely valamelyest felkavarja a meleget Európa középső területei fölé.
A komolyabb változást alapvetően a Sally névre keresztelt exhurrikán okozza majd, “aki” hétfőn Izland térségében okoz viharos szelet, lehűlést és jelentős csapadékot. Az addigra viharciklonként tevékenykedő légörvény az atlanti térséget felkavarva úgynevezett ciklongenezist (köznapian: ciklonok egymás után történő sorozatos képződése) indít el.


A hét második felére a Brit-szigetektől nyugatra egy meglehetősen erős ciklon mélyül ki, mely várhatóan rendkívül alacsony légnyomással, jelentős csapadékkal és viharos, akár orkán erejű széllel csap le a szigetországra. A viharciklon pályája még meglehetősen képlékeny, így a hatása is bizonytalan. Amennyiben délebbi pályán érkezik, a jelenleg leírt forgatókönyvnél melegebb, ha északabbi pályán, akkor hűvösebb idő lesz a jövőhét második felében.
Mindenesetre a jelenlegi számítások szerint a ciklon előoldalán csütörtök délutántól, péntek estig meleg, afrikai eredetű levegő áramlana fölénk. Ennek köszönhetően ezeken a napokon 30-34 fokos meleg sem kizárt.
A hétvégén a ciklon hidegfrontja érhet el minket, mely viharos erejű szelet, akár 10-15 fokos lehűlést és viharokat is hozhat nagyobb csapadékkal.


A folytatásban, bár ez még a nagy időtávlatok miatt bizonytalan, újabb ciklonok képződnének Izland és a Brit-szigetek térségében, illetve Európa északi területein, melyek hidegfrontjai érinthetnének minket és akár mediterrán ciklont is kavarhatnának az Adriai-tengeren. Szóval a későbbiek jelenleg mindenképpen több fokkal hűvösebb és meglehetősen csapadékos idővel kecsegtetnek, habár még nagy a szórás a különböző futtatásokban!

Az 1500m-es magasságon vett hőmérsékleti ábrán is jól látható a kontraszt a front érkezte előtt péntek délben.
https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=overview,2mtemp,snowdepth,850temp&run=06&step=324&plottype=10&lat=47.907&lon=20.973&skewtstep=0


Hosszútávú hőmérsékleti és csapadék előrejelzés animáció:

A hőmérséklet és csapadék előrejelzés térképi alapja: https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=overview,2mtemp,snowdepth,850temp&run=06&step=324&plottype=10&lat=47.907&lon=20.973&skewtstep=0

Részletesen:

Szombaton hajnalban a hegyeket leszámítva mérsékelt marad a légmozgás, az égbolt kitisztul. Többfelé meglehetősen hűvös lesz a hajnal, általában 5 és 12 fok között alakulnak a minimumok, ám Zabar térségében talajmenti fagy sem kizárt.
Napközben továbbra is hűvös idő valószínű, a déli tájakat leszámítva 16-23 fok valószínű, délen, délnyugaton 23-26 fok lehet a max. Sok napsütésre készülhetünk és élénk északias szélre.

Szombat reggel igen hideg lehet, fagy sem kizárt!
Hideg lesz a hajnal
Szombaton napközben mérsékelten meleg idő várható, igazi kellemes őszi nap ígérkezik
Továbbra is hűvös délutánunk lesz

Vasárnap hajnalban már érezhető lesz a fölénk áramló egyre melegebb levegő, hiszen az ország nagy részén 10-17 fok valószínű, a völgyekben lehet 10fok alatti a minimum.
Napközben a szombatihoz hasonló idő lesz, 2-4 fokkal enyhébb maximumokkal.

Vasárnap hajnalban már nem fog fagyni, de még hűvös lesz
Dél felől áramlik be a meleg
Napközben fokozódó meleg
Enyhül a délután

Hétfőn hajnalban 12-18 fok valószínű, majd napközben gyorsan melegszik a levegő. A napos, fátyolfelhős időben 21-28 fok körüli nyári idő lesz, délen a magasabb értékekkel. A déli szél néhol megélénkülhet.

Hétfőn már enyhe lesz a hajnal
Néhol egész enyhe reggelünk lehet
Napközben délen 25-28 fok
Napközben irány a strand

Kedden a hajnal tovább enyhül, 13-20 fok körül lehetnek a minimumok. Napközben kicsit több lehet a felhő és délen, délnyugaton egy-egy zápor sem kizárt. A maximumok 23-29 fok között alakulnak.

Kedden nyáriasan indul a reggel több helyen is
Fokozatosan melegebb reggelek jönnek
Hétfőn már majdnem kánikulai meleg lehet délen
Újból kánikula várható

Szerdán hasonló lesz a hajnal és a maximumokban sem lesz jelentős különbség. Országszerte előfordulhat gyenge zápor, kisebb eső.

Szerdán hajnalban szintén langyos idő
Enyhe lesz a reggel
Napközben az átlagnál jóval melegebb idő várható
Délen 30fok fölé emelkedhet a hőmérséklet

Csütörtökön és pénteken tovább melegszik a levegő. Hajnalban már 15-21 fok körüli szinte nyári hőmérsékletek lesznek és délután már-már újra forróság lehet délen. A nappali csúcsok 24 és 33 fok között tetőzhetnek. Zápor, zivatar péntek délig szórványosan valószínű.

Csütörtökön az év talán utolsó hőhullámában trópusi éjszaka lehet délen
Lesz ahol 20foknál is melegebb lesz éjszaka csütörtökön


Napközben hőség, igazi kánikula
Csütörtök napközben is marad a nyári idő
Péntek hajnalban az év utolsó trópusi éjszakája a hidegfront előtt
A péntek reggel meglehetősen meleg lesz
Hőség, 30-32 fok, akár melegebb is lehet, a markáns hidegfront előtt.
Péntek délután a toporgó hideg előtt igazi kánikula valószínű

Majd péntek délután, este várhatóan megérkezik az exviharciklon hidegfrontja, melyet viharos erejű szél, akár hevesebb zivatarok és 10-15 fokos lehűlés kísérhet szombatra.

A kánikulát erős hidegfront zárja
Szombat reggelre lehűl a levegő
Szombat délben már jóval hűvösebb lesz, néhol 20 fok alatti hőmérséklettel.
Napközben néhol 10-15 fokkal hidegebb lehet az előzőnél

A folytatás szintén változékony és hűvös lehet, akár nagyobb mennyiségű csapadékkal.
És bár még plátói, jelenlegi számítások szerint az ország jelentős részén mérséklődne az aszály!

Nagy menyiségű csapadékot hoz a markáns hidegfront


Térképek: WXCHARTS.COM
Borítókép: WXCHARTS.COM/MetKép