Hosszútávú kilátások: mediterrán ciklonok okoznak sok esőt, hűvöset, majd akár újra nyáriasabb időt (és nem jön a hó!?)! (Animációs időjárás jelentés)

Hosszútávú kilátások: mediterrán ciklonok okoznak sok esőt, hűvöset, majd akár újra nyáriasabb időt (és nem jön a hó!?)! (Animációs időjárás jelentés)

Talán mindenek előtt fontos azzal kezdeni az előrejelzést, hogy a helyzet a szokásosnál képlékenyebb, hiszen a 2 nagymodell (ECMWF és GFS) szignifikánsan eltér egymástól, így az időjárás jelentés is bizonytalanabb az átlagnál, ám igyekeztünk ezeket külön kifejteni és a várható helyzetet minél inkább objektíven kezelni. És ami még fontos, NEM JÖN A HÓ egyelőre! 🙂

Animációs hosszútávú hőmérsékleti és csapadék időjárás jelentés:

Az animációs időjárás jelentés térképes alapja (ECMWF)

A hét második feléig jelentős eltérés nincs a modellekben. Egy mediterrán ciklon fejlődik/fejlődött ki tőlünk délnyugatra, mely szerda reggelre eléri hazánkat. Ennek útvonala valamelyest kérdéses, de a déli, délnyugati területek nagy valószínűséggel jelentős csapadékot kapnak, míg északon lényegesen kevesebb eshet. A köztes területeken 3-15mm közötti csapadék valószínű. Ennek hátoldalán hűvös levegő áramlik fölénk és ez a tendencia nagyjából csütörtök estig változatlan lesz.
Ezt követően egy gyenge ciklon előoldali áramlása okozhat a magasban némi enyhülést, ám ez nem lesz jelentős, 1-3fokkal lesz melegebb a levegő.
A mediterrán ciklon után hétvégéig szárazabb idő következik, több napsütéssel és legfeljebb nyugaton és északon elszórt gyenge esővel.
A bizonytalanság mértéke itt kezd el nőni. Bár abban egyetértenek a modellek, hogy Észak(nyugat)-Európában egy többközpontú ciklonrendszer örvénylik majd, melynek központjai fokozatosan délkelet felé forognak, és egy újabb erős mediterrán ciklont, majd később újabbakat generálhatnak frontjaik, az irányukban már jelentős eltolódás mutatkozik.
Talán egyre inkább a helyzet a melegebb kimenetel felé tolódik, hiszen a GFS modell is szelídített a néhány napja felröppent havazáson, és inkább csak átlagos őszi napokat, még talán a jövőhét közepétől melegedést is vár. Szóval a hirtelen felszökkenő havas hétvégés hírek “sajnos” megdőlni látszanak, a hóra várnunk kell még!
Az ECMWF modell a hétvégére és különösen a jövőhét elejére újból nyári napokat prognosztizál, akár 20-26 fokos maximumokkal és csapadékkal.
Az eltérés oka, hogy a ciklonrendszer pályája nincs borítékolva, bár egyre inkább a kissé délnyugatabbi útvonal bontakozik ki, mely kapcsán hazánkba kevesebb hideget szakítana le és hidegfrontja a Genovai-öbölben generálna egy mediterrán ciklont jóval nyugatabbi pályával, így a hideg hátoldali áramlás helyett (ekkor Romániaban vonulna a ciklon magja) egy erős déli előoldali áramlás okozna melegedést és a hét első napjaiban 25 fok körüli meleget, majd ahogy lenni szokott a hátoldalon újból lehűlést a hét második felére. Ekkor a ciklonmag fölöttünk vagy kissé nyugatabbra örvénylene. A jelen előrejelzésben inkább erre hajlóan írunk a már fent említett okok miatt!
Majd ezt követően a folytatásban az észak-atlanti térségben fejlődő újabb ciklonok frontjai érnének el minket és újabb mediterrán ciklonokat generálnának, melyek változékony időt hoznának mind csapadék, mind hőmérsékletek terén.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Kedden a magasban meglehetősen meleg levegő érkezik


Részletesen:

Szerdán hajnalban, reggelre megvastagszik a felhőzet és délnyugat felől elered az eső. A szél ekkor még csak élénk lehet a Dunántúlon északnyugati irányból. 8 és 13 fok között alakulnak majd a minimumok.
Napközben már északon is eshet az eső, ám itt 1-5mm csapadék valószínű csupán, míg délnyugaton néhol 25-30mm eső is eshet. Észak felé haladva fokozatosan csökken a csapadék mértéke. Az északnyugati szél a Dunántúlon erős, a Bakonyban akár viharos is lehet, máshol mérsékelt marad a légmozgás.

Szerda reggeli csapadék
Szerda délutáni csapadék
Szerda esti csapadék
Reggel
Délben

Csütörtökön reggelre fokozatosan kelet felé távozik a csapadék, változóan felhős idő valószínű. Reggelre 8 és 12 fok közé hűl a levegő.
Napközben nem valószínű jelentős csapadék, az északnyugati szél viharos lesz. Kimondottan hűvös idő valószínű, 12-16 fokos maximumokkal.

Reggel
Délben


Pénteken szintén felhőátvonulásokra számíthatunk, csapadék legfeljebb a nyugati határon valószínű. A reggel hűvös lesz, 6 és 12 fok között várható, majd a nappal már néhány fokkal enyhébb. Ekkor délután 14-20 fokig melegszik a levegő.

Reggel
Délben


Szombaton a péntekihez hasonló idő lesz, néhány fokkal magasabb hőmérséklettel. Reggel 8-14 fok, délután 15-21 fok valószínű. Amolyan októberi túrázós időnek nézünk elébe.

Reggel
Délben

Vasárnap elkezdődik a meleg beáramlása, bár a hajnal még hűvös lesz. 8-12 fok körüli minimumokra készülhetünk. Napközben a déli szél megélénkülhet. A nyugati tájakat leszámítva napos idő valószínű, ott már több lesz a felhő, az eső is eshet. 14 és 23 fok körül alakulhat a délutáni csúcs.

Késő este újabb csapadék érkezhet

Éjszaka a mediterrán ciklon csapadéka egyre keletebbre vonul, ám kérdéses mennyire, valószínűleg a Dunántúlon megtorpan. Összességében országszerte előfordulhat gyenge eső, de a legtöbb egyelőre talán nyugaton valószínű, az is éjszaka. Hétfőn ennek megfelelően alakulnak majd a hőmérsékletek is. Reggel 10-16 fok, délután a kevésbé csapadékos területeken 20-26 fok, nyugaton 14-16 fok várható.

Napközben kevesebb eső valószínű
Reggel
Délben


Kedden továbbra is elsősorban a nyugati területeken hullhat jelentős csapadék, keletebbre fokozatosan kevesebb. A hőmérsékletek reggel 12 és 20 fok körül, délután 13 és 26 fok között várhatóak. A déli szél megerősödik. Napközben megszűnik az eső.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Éjszaka, hajnalban eshet az eső
Reggel
Időjárás jelentés hó
Délben

A folytatásban újból őszies, hűvös idő valószínű, akár többszöri csapadékkal, ám ez, mint ahogy a hétvége időjárása is, még kimondottan bizonytalan, ezért a friss előrejelzésekért érdemes követni oldalunkat!

Térképek: WXCHARTS