Hosszútávú kilátások: átmeneti enyhülést hideg idő követheti, akár több, mint egy havi csapadékkal! Videós időjárás előrejelzés)

Hosszútávú kilátások: átmeneti enyhülést hideg idő követheti, akár több, mint egy havi csapadékkal! Videós időjárás előrejelzés)

Jelenleg még nyugodt idő van a Kárpát-medencében, ám hétvégén drasztikus változás jöhet, újra esős, hideg nappalokkal!

Hosszútávú videós időjárás előrejelzés (csapadék, hőmérséklet animáció):

A videós időjárás előrejelzés térképes alapja: wxcharts

Átmenetileg enyhébb napok következnek, hiszen hazánkba dél felől melegebb légtömegek áramolnak. Ez sajnos kérész életű lesz, hiszen szombaton egy északnyugat-európai markáns ciklon hidegfrontja ér el minket, így már megoszlik az időjárás és délutántól felhősödés kezdődhet. Jelentős csapadék ekkor még nem lesz, ám a front közvetve nagy változást hoz majd.
Egy mediterrán ciklon kialakulása borítékolható a Genovai-öbölben, melynek sajnos pályája még változhat, így a hazánkra gyakorolt hatása is, ebből fakadóan nem egyszerű a jelenlegi időjárás előrejelzés elkészítése. Vasárnap délután érné el csapadékrendszerének első hulláma Magyarországot, amivel eleinte melegebb levegő áramlana a délkeleti és keleti területekre, míg nyugatra már jóval hidegebb légtömegek érkeznének. Csapadékra országszerte számítani lehet és többfelé nagy mennyiségű eső hullhat hétfő estig.
Rövid szünet után a ciklon valószínűleg Románián keresztül szántana el mellettünk, csapadékmezeje, hidegfrontja viszont fölöttünk haladna el. Kedden és szerdán hideg, szeles időt okozva, többfelé 50mm-t elérő, akár meghaladó csapadékkal és minimális eséllyel szerda hajnalban a Kékestetőn vegyes csapadék is hullhatna, ám ez egyelőre tényleg csak nagyon pici valószínűséggel következhet be.
A folytatásban egy újabb ciklon alakul ki a briteknél és halad délkeleti irányba. Valószínűleg a hét utolsó napjaira ismét hűvös, esős időt okozhat az általa generált újabb mediterrán ciklon.

Részletesen:

Szombaton hűvös lesz a reggel, általában mérsékelt légmozgással és néhol párával. 6 és 12 fok között alakulnak a minimumok. Napközben gyengén felhős, napos idő valószínű, majd késő délutántól nyugat felől felhősödés kezdődik és este gyenge eső előfordulhat a Dunántúlon.
A maximumok 16 és 23 fok között várhatóak.

Hajnal
Délben
Este a Dunántúlon eshet az eső.


Vasárnap eleinte nem valószínű jelentős eső, majd késő délutántól nagyobb csapadéktömb érkezik. Ennek kapcsán főként a Dunántúlon akár 20-40mm eső is hullhat, keletebbre lényegesen kevesebb. Többfelé élénk lehet az északnyugati szél, a Dunántúlon erős lesz. A minimumok 8 és 13, a maximumok 12 és 22 fok között várhatóak.

Hajnalban
Délben
Késő délután csapadék érkezik
Időjárás előrejelzés
Sokfelé intenzív eső várható

Hétfőn estig a csapadékzóna kelet felé távozik. Napközben a Dunától keletre okozhat még néhány milliméter esőt. A szél a Dunántúlon erős lesz, a Bakonyban viharos, északnyugati irányból. A minimumok 8 és 13 fok között, a maximumok 8 és 16 fok körül valószínűek.

Hajnalban
Délben
Kelet felé halad a csapadék
Este már a Tiszántúlon eshet

Kedden újabb csapadékzóna érkezhet, mely csak szerdán távozik. Ennek kapcsán országszerte megerősödik a két napban az északnyugati, illetve északkeleti szél. A Duna-Tisza közén összeáramlás várható, ott inkább csak élénk lehet. Északon és a Bakonyban akár 60-80km/h-s lökések is lehetnek. Hideg levegő áramlik fölénk a magasban, melynek köszönhetően éjszaka 6 és 12 fok, a hegyekben 1-4 fok, napközben 7 és 16 fok, a magasabb csúcsokon 4-6 fok valószínű. Szerda hajnalban nem kizárt, hogy átmenetileg havas eső hulljon a Kékestetőn, de ez azért kicsi valószínűséggel következhet be, említés szintjén kezelendő még.

Kedd hajnal
Kedd dél
Szerda hajnal
Szerda dél
Kedden hajnalban újabb csapadék jön
Napközben tovább erősödik
Délután keleten 50mm-t meghaladó eső hullhat
Majd szerda reggelre, napközben fokozatosan észak felé távozik

Csütörtökön reggelre megszűnik az eső, ám egy újabb csapadéktömb érkezhet dél felől, így ismét néhány milliméter csapadék lehullhat. A szél délire fordul és élénk lesz. Reggel 6-13, délután 14-21 fok valószínű.

Hajnalban
Délben
újabb eső, meglepetés:D

Pénteken ismét csapadékos napunk lehet, sokfelé eső, zápor valószínű. A déli szél erős, néhol viharos lesz. Reggel 10 fok, délután 16 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Hajnalban
Délben
Többfelé lehet eső, zápor ismét. Térkép: wxcharts

A folytatásban marad a változékony idő, hiszen ciklonokban gazdag időszak látszik a későbbiekre is! Előrejelzéseink napra készen itt és itt érhetőek el!

Megj.: az előrejelzésben szereplő térképek az ECM modellfutásait tükrözik, ám a másik nagy modell, GFS is hasonlóan látja a helyzetet, így a kettő keverékéből készült a szövegezés!

Térképek: wxcharts