Következő 1 hét: akár két havi csapadék, a hegyekben havazás sem kizárt!

Igen csapadékos hét vár ránk!

Összefoglalva: Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően a jövő hét – főleg első felében- kell országosan számítani jelentős mennyiségű csapadékra, melynek területi elhelyezkedése még bizonytalan, ám több helyen egy havi csapadékmennyiségnél több hullhat le néhány nap alatt.

Forrás:WXCHARTS

Részletesebben:

Csapadék: Vasárnap estétől délnyugat felől egyre többfelé kell számítani ismétlődő esőre, mely egyes helyeken akár szerda estig kitarthat. A keleti országrészben csupán hétfő délutántól kell számítani nagy mennyiségű esőre. Főleg északon és keleten akár 80-100mm csapadék is lehullhat néhány nap leforgása alatt (Budapest októberi átlagos csapadékmennyisége 35mm).

ECMWF modell is jelentős csapadékkal számol. Forrás: met.hu

Szél: sajnos a csapadék mellé, viharos szelet is hoz a mediterrán ciklon, ezért nem lesz ritka a 40-70km/h-s széllökés, sőt egy-egy helyen akár ezt meghaladó lökés sem kizárt ( főleg a Dunántúlon).

Forrás: met.hu

Hőmérséklet: jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején. Hétfőn illetve kedden országszerte 5 és 11 fok közötti hőmérsékletre van kilátás, keleten még hétfőn 15-19 fokig melegedhet. Ám leghidegebbre szerda reggel kell számítani: ekkor a magasban 0 fok alá eshet a hőmérséklet és várhatóan kitart a csapadék, melynek köszönhetően a hegyekben megláthatjuk a szezon első hópelyheit, ám megmaradó hóra nagyon kicsi esély van, az is csak átmentileg.

Forrás: wetterzentrale

A mediterrán ciklonok sajátosságai hogy nehezen előrejelezhetőek, ezért nagy bizonytalanság van mind csapadékmennyiségileg, mind hőmérséklet előrejelzésileg is.

Borítókép: WXCHARTS

Cikket írta: Ilu Tamás