Harmadfokú árhullám várható a Sajón, és a Hernádon!

Az elmúlt napok esőzései miatt árhullám várható a Sajó, és a Hernád folyókon!

A napokban rengeteg csapadék hullott, ami az északi folyóink vízhozamát igen gyorsan duzzasztja, alig 24 óra alatt a két folyó felső szakaszán 1 métert emelkedett a vízszint. A Sajó Sajópüspökinél ma reggel 350cm-en ált, ami III. fokú árvízvédelmi készültségi szint, és várhatóan tovább árad, az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján 375cm közelében tetőzhet az árhullám ott. Sajószentpéternél a reggeli adatok alapján épphogy az I fokú készültség alatt van a folyó vízszintje, de tovább árad, így a reggeli 246cm-ről délutánra az I fokozatot érő 269cm közelébe várják a vízállást, a tetőzés előre láthatóan pénteken következik be, 355cm körüli vízállással, III. fokú árvízvédelmi készültség mellett.

A Hernád Hidasnémedinél ma reggel még 103cm-en állt, azonban igen gyorsan árad, így estére már 328cm-en, III fokú árvízvédelmi készültség mellett állhat a vízállás, a tetőzés pedig holnap este 415cm-en következhet be.
A Bodrog is árad, de lassú ütemben, és várhatóan I fokú készültségi szint körül fog tetőzni. Nagyobb folyóinkon szerencsére árvízvédelmi készültséget érdemlő vízállás nem várható, de jelentősen, 1-2 méterrel is megemelkedik a vízszint.

Borítóképünk illusztráció! Forrás: MTI