Hosszútávú kilátások: eső után köd és fagyos reggelek, jövőhéten AKÁR téli fordulat, majd esetleg hó! (Videós időjárás előrejelzés)

Hosszútávú kilátások: eső után köd és fagyos reggelek, jövőhéten AKÁR téli fordulat, majd esetleg hó! (Videós időjárás előrejelzés)

A következő néhány nap még mozgalmasan alakul, esőre is készülhetünk, majd a folytatásban egyre inkább a ködös nappalok és a hideg veszi át a szerepet, és inkább csak jövőhét közepén van esély változásra, ami akár téliesebb napokat is hozhat.

Hosszútávú videós időjárás előrejelzés, hőmérséklet és csapadék:

Az időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS


Európa keleti területei fölött, illetve Oroszországban, valamint az Észak-Atlanti-óceán fölött, Spanyolországtól nyugatra nagy kiterjedésű anticiklonok vannak, a köztes területeken, így hazánk fölött is egy magassági gerinc épült ki, melybe egyelőre melegebb levegő áramlik, így sokfelé északon ködös, hűvös, nyugaton és a szelesebb területeken napos, közepesen felhős és meglehetősen enyhe idő van.
A keleti anticiklon ránk gyakorolt hatása fokozatosan elmúlik, szerdán és csütörtökön egy hidegcsepp okoz majd csapadékos időjárást és hidegebb levegőt húz fölénk. A spanyoloktól nyugatra elhelyezkedő anticiklon eközben először a Brit-szigetekre, majd Európa középső területeire is nyugodtabb napokat hoz.
Hétvégén a magasban még hideg levegő lesz fölöttünk, és mivel az anticiklonnak köszönhetően felhő és szélmentes időnk lesz, az éjszakák hidegek lesznek, sokfelé fagyhat. A nyugodt idő kedvez majd a ködnek, így napközben is a legtöbb helyen párás, ködös időjárás lesz a jellemző és 10 fok körüli maximumok. Éjszakánként főként északon és északkeleten komolyabb fagyok is lehetnek, akár -2, -4 fokos minimumokkal, így ott átmenetileg zúzmarás köd sem kizárt.
A jövőhét elején a magasban eleinte fokozatos melegedés kezdődik, ami tovább erősíti a ködhajlamot, így országosan ködös, párás idő lehet.
Majd a hét vége felé, a hét második felében egyre több esély mutatkozik a télies fordulatnak, hiszen egy nagy kiterjedésű anticiklon hozna a kontinens belseje felé sarkvidéki eredetű hideget és a későbbiekben csapadék is jöhetne hozzá, így hó sincs kizárva. Ám ez még több, mint 1 hét távlatból inkább csak említésre alkalmas, a későbbiekben írunk róla részletesebben is!

A jövőhét végére a magasban meglehetősen hideg levegő érkezne


Részletesen:

Szerdán nyugat felől csapadék érkezik, és késő estig országszerte elered az eső. Főként északon és a középső területeken nagyobb mennyiségű, 4-8mm csapadék is eshet. A minimumok 4-12 fok, a maximumok 8-16 fok között várhatóak.

Reggel
Délben

Csütörtökön keleten és délen további eső valószínű, máshol borús napunk lesz. Délutánra mindenhol megszűnik a csapadék. A reggeli minimumok 4-9 fok, a délutáni értékek 8-14 fok között várhatóak.

Reggel
Délben

Pénteken még eleinte süthet a nap, így napközben átmenetileg főként a déli területeken 10 fok fölé melegedhet a levegő, de északabbra már tartós köd valószínű, így ott 6-10 fok valószínű. Reggel többfelé fagyhat, általában -2 és 5 fok közötti értékekre készülhetünk, de egy-egy helyen ennél hidegebb is lehet.

Reggel
Délben

A szombat reggel meglehetősen hideg lesz, sokfelé faggyal és sűrű köddel. Néhol zúzmarás köd sem kizárt. A minimumok -4 és 4 fok között várhatóak. Többfelé csúszhatnak majd az utak. Napközben marad a ködös idő, így lesz, ahol csupán néhány fokkal alakul fagypont felett a maximum, főként a völgyekben és a középső területeken. Itt 3-5, máshol 5-11 fok valószínű.

Reggel
Délben

Vasárnap a szombatihoz hasonló idő valószínű. A fagyos reggelt követően hideg lesz a nappal is. Országszerte párás, ködös idő lesz. Reggel -3 és 5, délután 5 és 10 fok közötti hőmérsékletek valószínűek.

Reggel
Délben

Hétfőn, kedden és szerdán a reggel ismét hideg és ködös lesz, bár valamivel azért enyhébb idő valószínű, kisebb területen fagyhat. Általában -2 és 6 fok közötti minimumok lesznek. Napközben marad a ködös idő, így továbbra sem lesz kellemes a hőmérséklet. A maximumok 5 és 12 fok között várhatóak.

hétfő reggel
hétfő délben
Kedd reggel
Kedd délben
Szerda reggel
Szerda délben

Csütörtöktől fokozatosan hideg levegő áramlik fölénk, melynek köszönhetően a sűrű köd többfelé felszakadozhat, ám meleg így sem lesz. Hajnalban -1 és 6, napközben 6 és 11 fok valószínű.

Reggel
Délben

A folytatásban egyre valószínűbb, hogy a magasban hideg levegő áramlik fölénk, így akár komolyabb éjszakai fagyok, nappali fagypont körüli értékek és bizony a hó is szóba jöhet. Ezekről később még bővebben írunk, egyelőre távoli a pontos meghatározáshoz, de latolgatásképp a GFS modell hónap közepére szóló magassági-hőmérséklet, csapadék és hóvastagság előrejelzését betettük, leginkább a végső kimenetelre való kíváncsiságból!:)

Időjárás előrejelzés
Eszerint téli hideg lenne
A csapadék hó formájában hullana
És komolyabb mennyiség esne. DE MIVEL TÁVOLI IDŐPONT ÍGY INKÁBB CSAK ÉRDEKESSÉGNEK TETTÜK BE:) Időjárás előrejelzéseinkben írunk még ezekről.

Hosszútávú Időjárás előrejelzésünk itt, rövidtávú itt olvasható!
Az időjárás előrejelzés térképei: WXCHARTS