Hosszútávú kilátások: köd és napsütés harca

A következő 1 hét időjárása sok izgalmat nem hoz!

Igazi őszi, ködös hét elé nézünk, ám ez az időjárás is tartogathat gyönyörű látvány.

Készítette: Sütő Máté

A hét elején ( főleg hétfőn) még a délutáni órákban még az ország egy részén feloszolhat a köd, melynek következtében néhány órás napsütés várható( főleg a magasabban fekvő helyeken van erre nagyobb esély). Majd a napok előrehaladtával egyre inkább számíthatunk a hidegpárnás helyzetnek köszönhetően rétegfelhőzet kialakulására, mely miatt napsütést csak a magasabb helyeken láthatunk. Pl.: Kékestető remek kirándulási lehetőség ilyen időjárási helyzetben, illetve gyönyörű látványt nyújthat a hegyoldalban lévő köd látványa.

Magasban hiába lesz az átlagnál melegebb idő, a hidegpárnás idő miatt 2m-én inkább átlag alatti idő lesz. Kép: wetterzentrale

A hőmérséklet általában reggel -2 és 6 fok között várható, a tartósan ködös, borult tájakon lesz a melegebb, a felhőtlen helyeken pedig a hidegebb a kisugárzás miatt. Délutánra pedig változik: a napos, felhőtlen helyeken várható a melegebb: itt akár 15 fok sem kizárt, még a tartósan ködös, borult helyeken 4-9 fok közötti maximum várható.

A hidegpárnás helyzetet egy hidegfront “söpörheti ki” hazánkból, melyre az elkövetkezendő 5-7 napban nem sok esély mutatkozik.

Cikket írta: Ilu Tamás

Borítókép: Keresztes Martin