A hónap második fele téliesebb időt, akár havat is hozhat? Ciklonok vs. anticiklonok!(Videós időjárás előrejelzés)

A hónap második fele téliesebb időt, akár havat is hozhat-ciklonok vs. anticiklonok!(Videós időjárás előrejelzés)

A hosszantartó hidegpárnás ködnek hétfőn egy hidegfront vethet véget, mely mögött egyre hidegebb légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét!

Hosszútávú időjárás előrejelzés, hőmérséklet:

Az időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Hazánk időjárását már napok óta egy nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg, amely a kontinens középső és keleti területei fölött dominál.
Európa nyugati és északnyugati részein ciklonok teszik mozgalmassá a napokat. Skandináviában, főként a hegyvidéki területeken havat, máshol többségében esőt szállítva.
Előreláthatóan a héten még kitart az anticiklonális hatás hazánkban, noha csütörtöktől fokozatosan kelet felé araszol a képződmény és pénteken kisebb eső is eshet. Mivel az anticiklon kelet felé halad, egyre közelebb kerülnek hozzánk a ciklonok frontjai és némileg befolyásolják már a hétvége időjárását is, hiszen a magasban melegebb levegőt szállítanak fölénk. Ez sajnos nem lesz túlzottan érzékelhető a talaj szintjén, mert ez az úgynevezett hidegpárnás helyzet a légmozgás megélénkülésének hiányában lent tartja a hidegebb levegőt, minek következtében tartós, vastag köd fedi az alsóbb néhány száz métert.
Ennek ellenére néhol felszakadozhat a rétegfelhőzet és a köd, főként a hegyekben és délnyugaton, így ott 10 fok fölé is emelkedhetnek a hőmérsékletek. Máshol ez alatti maximumok lesznek. Országos szinten hűvös reggelekre készülhetünk, bár egyre kevesebb helyen fagyhat. Általában -2 és 5 fok között várhatóak a minimumok. Ezekről részletesen itt olvashatnak hosszútávú előrejelzésünkben!

Ami a folytatást illeti, némi változás, azért kezd kibontakozni. Vasárnap egy markáns ciklon halad el a skandináv térségtől nyugatra és ennek hidegfrontja Északnyugat-Európában, főként a hegységekben jelentős mennyiségű havat hozhat. Hozzánk is látogatást tesz a front, hiszen hétfőn az anticiklon keletebbre szorulása következtében minket is érint majd. A csapadék nagyja inkább Ukrajna és Románia térségére koncentrálódhat, így ott a hegyekben néhány centi friss hó is hullhat. Hazánkban kevés esőt hozhat, illetve megerősödő szelet, ami felszaggatja a ködfelhőzetet. Ugyan a magasban pár fokkal hidegebb levegő érkezik vele, de a szeles időnek köszönhetően hétfő délután és kedd délután is enyhébb lesz a levegő néhány fokkal. Délen 10 fok feletti maximumok lehetnek az időnként előbújó nap miatt.
Nagy enyhülés azonban nem lesz, sőt elindul a hideg fokozatos beáramlása. Mivel a front után néhány napra valószínűleg újból anticiklon határozza meg időjárásunkat, nagy mozgalmasságra nem készülhetünk, a köd újra vendég lehet.
Megjelenhetnek ismét, ezúttal akár nagyobb területen is a hajnali fagyok és napközben is 3-10 fok körüli csúcsokat mérhetünk.
A hét második felétől egy amolyan képzeletbeli “anticiklon, kontra ciklon/front harc” bontakozhat ki.
Ekkor az eddigiekkel ellentétben a kontinens középső és nyugati területei fölé húzódik magasnyomású képződmény, gátolva a ciklonok betörését. Ez egészen a hétvégéig kitarthat, amikortól fokozatosan délebbre tolódik az anticiklon és újabb ciklonok és frontjaik érkeznek a brit és skandináv térségekbe.
Amíg nyugaton az anticiklon lesz a mérvadó, addig északon és keleten, illetve Oroszországban ciklonok “tekeregnek” majd. Ezeknek frontjaik érintőlegesen befolyásolnák időjárásunkat a jövőhét második felében, hideg levegőt szállítva fölénk és időnként kisebb eső, zápor, keleten és a magasabb helyeken, akár hó és hózápor is előfordulna.
Majd a keleti térségben ismét nyugodtabb, anticiklonális időjárás lenne, míg nyugatabbra ciklonok lennének a meghatározók. Ezeknek frontjaik újabb adag hidegöblítést szállíthatnak térségünkbe és olykor kisebb csapadékot is. Éjszakánként nagy területen fagyna, akár komolyabb (-6, -3 fok) fagyok is esélyesek és napközben is hideg (0, 6 fok) idő lehet!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

~1500m magasságban a hőmérséklet változása jól megfigyelhető:

Most csütörtök
Jövőhét csütörtök
Időjárás előrejelzés
2 hét múlva csütörtök

Összességében a hónap második felétől valamelyest téliesebb, az átlagnál néhány fokkal hidegebb idő valószínű, ám a jelentős csapadék, és a hó valószínűsége alacsony. Mivel ez még széles időintervallumot fog le, nagyon sok benne a bizonytalanság. A folytatás inkább csak valószínűségileg tekintendő, mintsem konkrét kijelentésnek!

Ahogy látszik, hazánkban megmaradó hó még nem valószínű a következő időszakban, persze ez addig még változhat, ezért érdemes követni időjárás előrejelzéseinket!

Az időjárás előrejelzésben használt térképek: WXCHARTS