Csapadékos hétkezdet után a nap is kisüthet, majd újabb front érkezhet, markáns lehűléssel! (Animációs időjárás előrejelzés)

Csapadékos hétkezdet után a nap is kisüthet, majd újabb front érkezik, markáns lehűléssel! (Animációs időjárás előrejelzés)

A ködös időnek a jövőhét elején végre vége szakad és eleinte csapadékos, majd átmenetileg naposabb időjárás vár ránk.

Hosszútávú animációs időjárás előrejelzés, hőmérséklet:

Az animációs időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Összefoglaló ( részletesen alatta):

Európa keleti területei fölött egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, melyben nagy mennyiségű hideg levegő halmozódott fel. Ezeken a részeken napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet és, bár a csapadék nem jellemző, az a minimális is hó formájában hullik.
A kontinens déli területei fölött szintén anticiklon helyezkedik el, ám itt a meleg levegő az uralkodó, kellemes hőmérsékleteket mérnek.
Az észak-atlanti térségben, Brit-szigetek és Skandinávia területein ugyanakkor az időszaknak megfelelően ciklonok érik egymást, nagy mennyiségű csapadékot, viharos szelet és egyre inkább az északnyugatról leszakított hideget szállítva magukkal, így főként Finnországban már az esőt hó váltja fel és a hegyekben nagyobb mennyiségű is összegyűlt, összegyűlik a következő időszakban.
Mi jelenleg nagyjából mindezek között félúton vagyunk, ám a briteknél örvénylő ciklon hidegfrontja gyorsan változtat a helyzeten. Vasárnap átmenetileg a magasban pár fokkal enyhébb levegőt szállít fölénk, de a borús időnek köszönhetően ezt legfeljebb a Dunántúl déli felén lehet érezni. Hétfőn fordul a kocka, a ciklon hidegfrontja érkezik hozzánk, bár jelentős hideget még nem hoz magával, legfeljebb néhány fokkal lesz hidegebb a magasban. Az Alpok jelentős havazást kap!
Maga a front a Dunántúlon megerősödő széllel, és kisebb esővel érkezik. Viszont a hideg levegő beáramlása az Adria fölé egy nem túl erős mediterrán ciklont generál, amely majd fokozatosan délkelet felé vánszorog, de hétfő délután a déli területeket érintheti a front és a ciklon csapadékmezeje.
Az eső kedden estére tovább áll és kelet felé elhagyja az országot. A front mögött már kedd hajnaltól a Dunántúlon elkezd felszakadozni a felhőzet, hiszen újabb anticiklon érkezik. Ennek köszönhetően hiába lesz pár fokkal hidegebb a magasban, a tiszta időben reggel fagyokkal kell számolni, napközben azonban főként kedden a Dunántúlon és szerdán máshol is, a napsütés miatt 12-15 fokos enyhe időben lehet részünk.
Csütörtökön még az anticiklon hatása lesz érvényes, ám már tartósabb lehet a pára, kevesebb helyen süthet a nap.
Péntektől egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, eleinte keletről, majd egy újabb front következtében északnyugatról, és utóbbi akár nagyobb hidegleszakadást is hozhat, mely akár az első komolyabb fagyokkal és alföldi területeken is halmazállapot váltással járhat, ám a hétvége időjárásáról később írunk részletesen!

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

Részletek:

Hétfőn reggel országszerte borús, párás lehet az idő. A minimumok 0 és 6 fok között várhatóak. Napközben megerősödő északnyugati széllel hidegfront érkezik. Gyenge eső bárhol előfordulhat, de délnyugaton és nyugaton nagyobb mennyiségű eső is hullhat. A határhoz közel 10-20mm csapadék sem kizárt.
A maximumok 7 és 11 fok között várhatóak.

Kedden a csapadék keletebbre tolódik, így az éjszaka ott enyhébb lesz. -2 és 6 fok közötti minimumok lesznek. Napközben a Tiszántúlra szorul vissza az eső, majd ott is megszűnik. 3-8mm csapadék várható.
A maximumok a csapadékos tájakon 10 fok alatt, máshol 12-15 fok között alakulnak.

Szerdán a derült, szélcsendes idő lesz az ország jelentős hányadán, bár pára és ködfoltok képződhetnek. A minimumok -3 és 4 fok között várhatóak.
Napközben sokfelé lehet több órás napsütés, így kellemes időben lehet részünk. A napos területeken 12-15 fok valószínű.

Csütörtökön tartósabb köd képződhet és a rétegfelhőzet is beragadhat fölénk, így valamivel kevesebb időre és kisebb területen süthet ki a nap. A reggeli -2 és 6 fok közötti értékek délutánra 5 és 13 fok köré emelkednek majd.

Pénteken reggel még többfelé fagyhat, köd is képződhet, majd napközben hidegfront érkezhet markáns lehűléssel, erős széllel és kisebb csapadékkal. Ekkor is néhol előfordulhat, főként a magasabb csúcsokon hószállingózás, hózápor.
Éjszaka -2 és 5, napközben 3 és 8 fok valószínű, de a magasabb csúcsokon napközben is fagypont körül lesz!

Időjárás előrejelzés
Gyenge eső, zápor bárhol előfordulhat és a magasabb csúcsokon már szilárd halmazállapotú csapadék sem kizárt!