Hétvégén országos fagyok, néhol – -10 fok, hózáporok, hegyekben akár havazás!

Hétvégén országos fagyok, néhol –
-10 fok, hózáporok, hegyekben akár havazás!

Pénteken hidegfront éri el hazánkat, melynek kapcsán nagy adag hideg szakad le északról. Eleinte élénk lesz az északias szél, ez főként péntekre igaz, majd gyorsan veszít erejéből.
A csapadék zöme péntek estig hullik és várhatóak nem lesz jelentős. 1-4mm közötti mennyiség eshet.
Mivel a magasban 8-10 fokkal hidegebb levegő érkezik, először a csúcsokon csökkenhet drasztikusan a hőmérséklet, és napközben a megszűnő félben lévő eső, hóba válthat át.
Péntek éjszaka egy összeáramlási zóna mentén a Duna-Tisza közén, illetve délkeleten kialakulhat csapadék, ami akár havas eső, hó formájában is hullhat. Főként a hegyekben lepel képződhet. Ezt követően beköszöntenek az éjszakai országos fagyok!

Szombatra a szél eláll és a legtöbb helyen kitisztul az égbolt. A hajnal hideg lesz, -5 és 2 fok közötti értékekkel. Napközben ugyan naposabb idő lesz, de igy is 5 fok körül alakul a legmelegebb órákban is a hőmérséklet, a magasabban fekvő helyekén egész nap fagyni fog.

Vasárnap éjszaka országos fagyra kell készülni. A Dúnántúl középső területein -3, 0 fok, máshol -7, -3 fok között alakulnak a legalacsonyabb értékek, de a Kiskunságban és északon -10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.
Napközben marad a szokásosnál hidegebb, ám északkeletet leszámítva napos idő. 5 fok körüli maximumok lesznek.

Hétfőn a hajnal a szombatihoz hasonló lesz és napközben sem lesz melegebb. Észak felől beborul az ég és főként északon és északkeleten havas eső, hó is előfordulhat. Az északkeleti határ mentén lepel-néhány centi sem kizárt!

Fagyok havazás
Északon és északkeleten havazhat is, máshol kisebb az esélye, bár gyenge hószállingózás, havas eső keleten, délkeleten sem kizárt!