-16 fok volt a Bükk-fennsíkon, a mikroklímáról pár szóban!

-16 fok volt a Bükk-fennsíkon, a mikroklímáról pár szóban!

A Bükk-fennsíkon található egyik töbörben reggelre -16 fokig csökkent a levegő hőmérséklete, de vajon miért nem számít be a hivatalos eredmények közé?

Bükk-fennsík
http://bukk.meteopont.hu/

Bár kétség kívül hideg éjszaka volt, ennyire azért nem. A Bükk-fennsík már önmagában is egy egyedi mikroklímával bír és ezen belül a különböző kisebb mélyedések, általában 3-10m mélyek, ennek a kicsinyített másai.
Egy kádhoz hasonló a terület. A hegyek ölelik körül. Mivel eleve magasan van, előnyben indul a mélyebben fekvő völgyekkel szemben. A hegyek a szelet elárnyékolják, így a keveredés nem valósul meg, nyugodtan hűlhet a levegő. (Fizikai kémiailag is kedvező a hidegnek a szélcsend, a molekulák és atomok mozgási energiája ugyanis csökken, így valamilyen mértékben ez is szerepet játszik.)
A hideg levegő sűrűsége nagyobb, mint a magasabb hőmérsékletűé, ezért szélcsendben nyugodtan tudnak a kisebb energiájú, hidegebb gázmolekulák a talaj felé ereszkedni. A fennsík kád formája kiválóan szuperál a gyűjtésre, és ezen belül a töbör(ök) még kisebb méretben is hasonlóan viselkednek.
Míg a csúcsokon -6, -7 fokig hűl a levegő, a fennsíkon a -20 fokot is elérheti, de telente nem ritka a -30 körüli, az alatti érték sem!

Borító: 24.hu