Télies folytatás: hétvégén havazhat, lesz ahol több centi hó hullhat!

Télies folytatás: hétvégén havazhat, lesz ahol több centi hó hullhat!

A hétköznapok időjárását egy anticiklon és az általa kialakított hidegpárna határozza meg, ám a folytatás izgalmasabb lesz, a hétvégén havazhat!

Egy magassági hidegörvény ér el minket északkelet felől szombat hajnalban. A magasban nagy adag hideg levegőt szállít fölénk, így a hegyekben egésznapos fagy valószínű és az alföldi területeken is alig emelkedik fagypont fölé a hőmérsékletet.
A légörvény csapadékot is hoz, főként a Dunától keletre. Északon, északkeleten havazás, hózáporok valószínűek, máshol havas eső, eső, hó egyaránt lehet. Egy-egy erősebb csapadékgóc még délkeleten is adhat átmenetileg havat. Ekkor a hegyekben 1-4cm közötti hóréteg gyűlhet össze, az alacsonyabban fekvő területeken legfeljebb északkeleten lehet lepelnyi hó.

Szombat éjfélig megmaradó hó. Térkép: WXCHARTS

A vasárnapi időjárás valamivel bonyolultabb. Egy mediterrán ciklon és a már említett hidegörvény együttes hatása érvényesülhet, utóbbi országszerte okozhat hózáporokat, gyenge havazást a nap első felében. Jelenleg megy a “tili-toli” a különböző modellek és futtatások között, de megjegyeznénk, mediterrán ciklonok esetében ez az utolsó percig hasonlóan bizonytalan.
Mindenesetre már több futtatás során érintette az országot, főként a déli felét, a reggeli frissítés valamivel délebbre tolta.
A magasban hideg lesz, a szél erős lesz, ezért átkeverés is várható (a hideg levegő az alacsonyabb légrétegekbe jut). Kellően intenzív csapadék mellett vasárnap az Alföldön is hullhat hó, hajnalban megmaradó hó sem kizárt. A mediterrán ciklon pályájától sok függ, amit részben a hideg levegő benyomulása határoz meg, éppen ezért táncol ennyire pengeélen.

Az esti futtatás
Reggeli hidegebbet vár a magasban, éppen ezért kevésbé jut tér a mediterrán ciklonnak


Jelenleg a különböző fáklya-diagramok és valószínűségi előrejelzések a hőmérséklet terén lefelé, szórnak többségben, az ECMWF a csapadékban felfelé, ami a hókedvelők számára kedvező lehet, ám továbbra is bizonytalan. Összehasonlításképp a tegnap esti, és a reggeli ECMWF futást, betettük a két frissítés csapadék és hóvastagság térképét. Látszik a különbség, de továbbra is a déli területekhez közeli a ciklon csapadékának elhelyezkedése, tehát nincs elvetve a havas helyzet!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Az esti futtatás
Az esti futtatás
Hétvégén havazhat
Szép adag összegyűlhet az esti alapján
A reggeli futtatás
Délebbre került a csapadék zöme

A folytatás, bár távoli, de biztató azok számára, akik hóra vágynak, ugyanis csapadékosabb szakasz jöhet és hidegöblítésből is kaphatunk!

Térképek: WXCHARTS

Borító: kép