Viharos szél, melegedés, majd lehűlés, sok csapadék.

Viharos szél, melegedés, majd lehűlés, sok csapadék. Ez vár ránk a következő napokban.

A télies nyitás után átmenetileg enyhébb, változékonyabb idővel folytatódik a december, ám jövőhéten újabb lehűlés körvonalazódik sok csapadék kíséretében. Jelenleg hazánk fölött még a tegnap este hóval, majd ónos esővel érkező mediterrán ciklon felhőzete helyezkedik el és okoz néhol esőt, kisebb havazást, ónos esőt.

Jelenleg szórványosan esik az eső, ónos csapadák hull, illetve havazik
Forás: windy.com

Eközben a kontinens két nagy pólusra osztható fel, melyek a folytatásban leginkább befolyásolják időjárásunkat. Északkeleten, keleten egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, ami részben minket is érint. Nagy mennyiségű hideg levegő halmozódott fel benne. Nyugaton, a briteknél, majd egyre inkább délebbre, Németország nyugati, délnyugati területei fölött erős ciklon tevékenykedik és újabb ciklonok követik majd, egyre délebbi pályán.

Áttekintő térkép, péntek 21:00 UTC-re. Előrejelző modell: GFS

A ciklon és az anticiklon határán helyezkedünk el. A mediterrán ciklon már megindította a meleget délről, amire a nyugati ciklon előoldali áramlása tovább erősít. A hétvégére erős, sőt a Szeged-Győr vonalon viharos erejű déli, délkeleti szél (akár 60-95km/h körüli lökésekkel) szállítja fölénk a meleget.

Viharos szél hozza a meleget
Széllökés előrejelzés vasárnap 18:00UTC-re. Előrejelző modell: GFS


A magasban 3-6 fok körül várható a hőmérséklet, ami ebben az időszakban kifejezetten enyhe. Délkeleten a hétvégén 12-15 fokig is melegedhet a levegő. Eddigre a ciklon már a német partvonalat nyaldossa és mivel északnyugatról nagy adag hideg levegőt szakít le, többfelé okoz majd Nyugat-Európában havat, havas esőt.

2 méteres magasságra számított hőmérsékleti értékek vasárnap délutánra. Előrejelző modell: GFS

Hidegfrontja minket alapvetően nem érint lényegesen, bár vasárnaptól kezdve fokozatosan hidegebb levegőt indít el nyugat felől hazánkba, míg kelet felől az anticiklonból leszakadó hideg indul el, így a magasban ismét fagypont köré, alá hűl a levegő. A hidegfrontja az Adrián újabb mediterrán ciklont generál a hétvégén, ami az Alpokban akár több, mint egy méter havat is okozhat.

Áttekintő térkép, vasárnap 12:00 UTC-re. Előrejelző modell: GFS

Hozzánk átmeneti megtorpanás után vasárnap este, hétfőn érkezhet jelentős csapadékkal, ami főként eső lehet, de a magasabban fekvő területeken hétfőn már havas eső, hó is hullhat. Ekkor Németország és Franciaország fölött a ciklon feloszlik, ám hamar egy újabb érkezik a térségbe, ami újabb mediterrán ciklont generál és a hét elején további hideg levegőt indít el.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Áttekintő térkép, szerda 06:00 UTC-re. Előrejelző modell: GFS

Ennek köszönhetően az újabb csapadék kedden érkezhet, ám a hét további napjaiban is kitarthat és nyugaton, illetve a hegyekben vegyesen eshet hó, eső, havas eső, máshol inkább eső. Összességében sorra érkeznek majd térségünkbe a mediterrán ciklonok, szeles, esős, néhol akár havas időt okozva. A hőmérsékletek eleinte az átlag fölött, majd az átlaghoz közelien alakulnak.

Fáklyadiagramm Budapest rácspontra. Előrejelző modell: GFS
Forrás: Wetterzentrale.de

Az előrejelzési térképek forrása: WXCHARTS.COM