Tavaszias Szenteste után havas Karácsony, markáns lehűlés?!

Tavaszias Szenteste után havas Karácsony, markáns lehűlés?!

Az ünnepek egyre közelednek és egyre inkább növekszik az esélye a télies karácsonynak, amire hosszú évek óta nem volt példa!

Hosszútávú animációs hőmérsékleti és csapadék előrejelzés:

Összefoglaló európai kép:

Jelenleg, és a következő néhány napban hazánk felett, illetve a kontinens déli, délnyugati, keleti és északkeleti részei fölött anticiklon helyezkedik el. Ennek keletebbi ágán hideg levegő halmozódik fel, míg délebbre jóval melegebb levegő. Mi a kettő között vagyunk “félúton”, így a magasban enyhe a levegő. A magasnyomás és a szélcsend sajnos rásegít a párás, ködös, és egyre inkább rétegfelhős időre. Ennek köszönhetően a legtöbb helyen hűvös, kellemetlen napok következnek, ám ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet, kellemes hőmérsékleteket mérhetünk!
Európa nyugati, északnyugati részeit eközben ciklonok ostromolják, melyek frontjai csak lassan tudnak utat törni keletebbre az anticiklonnak köszönhetően.

Enyhe levegő áramlik fölénk

A jövőhét elején érkezhet az első változást hozó esemény, amikor Északnyugat-Európa felől egy többközpontú ciklonrendszer frontjai, illetve délnyugat felől (kiszorítva a térségből az anticiklont) egymást követő ciklonok érkeznek. Ezek hatására a magasnyomású övezet visszaszorul a kontinens délkeleti szegletébe, utat engedve a frontoknak.
Várhatóan a hét elején érkező hidegfront és az ahhoz kapcsolódó csapadék még nem hoz gyökeres változást a tél tekintetében, ugyanakkor a hegyekben nem zárható ki havazás. A frontot követően erős előoldali áramlás következtében december 23-24-e mondhatni tavasziasan telhet. Délen, délnyugaton a jelenlegi számítások alapján, akár 11-13 fokos enyhe idő is lehet átmenetileg.

Enyhe idő közvetlenül a hidegfront előtt

Szerencsére nem tart majd sokáig a melegedés, legalábbis az elmúlt napok különböző modellszámításai alapján. Ugyanis a ciklon, melynek melegszektorában tavaszias időt élvezhetünk Szenteste, már aznap este elvonul mellettünk északnyugat felől és hidegfrontja, illetve hátoldali áramlása megindítja a hideget hazánkba. Ennek köszönhetően karácsony éjjelén nyugaton, északon és a Dunántúl déli felén már havazás sem kizárt.
A hideg lejut egészen az Adriáig, ahol jó valószínűséggel mediterrán ciklon keletkezhet és a jelenlegi számítások alapján érintene is minket karácsony első estéjén, és másnapján. Mivel a magasban kimondottan hideg levegő érkezhet, akár nagyobb, országos kiterjedésű havazás is kialakulhat. Ezt még nagy bizonytalanság övezi, nem készpénznek veendő, de most minden esély megvan egy fehér karácsonyra! Ekkor Európa középső és nyugati területein anticiklon uralkodna, délen és hazánk térségében mediterrán ciklon tevékenykedhet, keletebbre és északon ciklonok és frontjaik okozhatnak havazást, illetve átmenetileg az Atlanti-óceanon, Spanyolországtól nyugatra egy anticiklon gátolná meg a délnyugatról érkező ciklonok általi melegadvekciót, így átmenetileg télies idő következhet Európaszerte!

A magasban meglehetősen hideg levegő érkezik karácsony másnapjára!
December 27. 1500m-en elég hideg lesz és a talaj szintjén is fagyos!

Részletesen:

Szerdától vasárnapig nem lesz lényeges különbség időjárásunkban. A magasban fölénk húzódó meleg levegő, a gyenge légmozgás és a magas légnyomás sajnos kedvez a pára, köd és rétegfelhőzet kialakulásának. Ennek köszönhetően a talaj közelében általában 2 és 8 fok között alakulhatnak a maximumok, a minimumok pedig fagypont körül, kicsit fölötte.
Szerdán gyenge melegfronti felhőzetből többfelé hullhat kevés eső, a hegyekben ónos eső, hódara, de jelentős csapadék nem valószínű.

Karácsony lehűlés

Hétfőn már egy érkező front előterében megélénkülhet a szél és átmenetileg kisebb körzetekben felszakadozhat a felhőzet. Nyugaton késő délutántól kisebb eső, szitálás is előfordulhat. A minimumok 0-5 fok között, míg a maximumok 3-8 fok körül alakulhatnak.

Kedden főként az északi és nyugati tájakra érkezhet csapadék, de máshol is előfordulhat átmenetileg gyenge eső, zápor. Megélénkülhet az északnyugati szél. Északon, illetve az Alpokalján havas eső, hó sem kizárt, máshol eső lesz.
A maximumok 6 és 10 fok körül lesznek, a minimumok 0 és 5 fok között! Délnyugaton lehet ennél melegebb, ott nappal 11-12 fok sem kizárt! (A magasabb csúcsokonfagypont körül lehet napközben is északon.)

Szerdán még északon és északkeleten előfordulhat csapadék, eső formájában. Máshol változóan felhős idő lesz, délen a nap is előbújhat. A délnyugati szél megélénkül. A maximumok északon 3-7 fok körül, délen, délnyugaton 10-12 fok között alakulhatnak.

Csütörtökön enyhe lesz a reggel. Délnyugaton 6-8 fok, északabbra 2-5 fok valószínű és napközben is kellemes idő várható. A maximumok 6 és 13fok között alakulhatnak. Csapadék elszórtan kialakulhat, de jelentős eső egyelőre úgy néz ki, nem várható. Megélénkülhet a déli szél.

Karácsonykor, illetve az ünnepet követően észak felől nagy mennyiségű hideg levegő szakadhat le, így az éjszakák fagyosak lehetnek és nappal is fagypont körüli hőmérsékletek lehetnek, kiváltképp 26-ától. Eleinte csapadék is valószínű, ami a jelenlegi számítások alapján vegyesen hó, havas eső, eső lehetne. Jó esélye van annak, hogy többfelé fehér legyen az ünnep.
Ezt követően átmenetileg nyugodtabb, de hideg napok következhetnek!

A jelenlegi frissítés alapján, ám valószínűleg ennél hűvösebb lesz, hiszen az előzőekhez képest kissé kiugróan magas értékeket mutat az adott modell! (GFS)

Mennyi esély van a fehér karácsonyra?

Minden nap egy kicsivel csökken a modellek által számított időjárás előrejelzésben rejlő bizonytalanság, ám még jelenleg is nagy a szórás a különböző eps tagok között, ami lényegében azt jelenti, hogy nem biztos a hideg és a hó, ám ezen tagok átlaga télies időt ígér, ami biztató! Egyre magasabb a valószínűsége a fehér karácsonynak, ha nem is országos szinten, de többfelé!


Megj.: a jelenlegi modellképek alapján készült az előrejelzés, ami ilyen távlatban még változhat, így érdemes oldalunkon nyomon követni a friss fejleményeket!

Magassági hőmérsékleti térképek: WXCHARTS

Kitört az Etna!