Tavaszias Szenteste, Karácsonykor lehűlés, havazással!?

Lehűlés érkezik Szenteste!

24-én még igen tavaszias időben lehet részünk, a hőmérséklet csúcsértéke 7 és 12 fok lehet (magasabb értékeket délnyugaton mérhetünk). Majd esti órákban érkezhet egy hidegfront, melynek köszönhetően a magasban 15 fokot hűlhet a levegő! Ez a talajon, illetve 2 méteren lassabban következik be, ezért napról napra mérhetünk majd hidegebbet.

Tavaszias Szenteste, Karácsonykor lehűlés, havazással!?
Elmúlt 4 Gfs futás fáklyán. Forrás: wetterzentrale

25-én már megérkezik a télies időjárás hazánkba, az éjszaka illetve reggel főleg az ország délnyugati részén várható, hogy az eső folyamatosan átvált havas esőbe, hóba. Magasabb hegyekben ( pl.:Mecsek) nagy esély mutatkozik több centi megmaradó hóra, ám síkvidéken is várható átmeneti fehérség. A délutáni óráktól kezdve pedig bárhol előfordulhat hózápor ( legnagyobb eséllyel jelen állás szerint egy Mátra-Szeged összeáramlási vonal mentén számíthatunk intenzívebbekre.) A hőmérséklet maximum értéke ezen a napon 1 és 6 fok között várható. Estére pedig több helyen megjelenhetnek a talajmenti fagyok, illetve 2méteres magasságban lévő fagyok is.

Havazás esélye ezen három napon!

26-án is várhatóan megmarad a télies, hózáporokkal tarkított időjárás. Ezen a napon már több órás napsütésre is számíthatunk! A reggeli órákban országosan fagyhat, majd délután is -1 és 5 fok közötti maximumra van kilátás. Ezen a napon is bárhol előfordulhat hózápor!

Az ezt követő időszakban marad a csapadékos időjárás- illetve a hidegebb, téliesebb hőmérséklet (bár a friss modellek kisebb enyhülést várnak), de így is nagy esély mutatkozik havazásra, sőt némelyik modell egészen álomhelyzeteket ad.

Forrás: Wxcharts

Cikket írta: Ilu Tamás