Hosszútávú előrejelzés: markáns lehűlés, néhol hó, majd viharciklon hozhat enyhülést átmenetileg!

Hosszútávú előrejelzés: markáns lehűlés, néhol hó, majd viharciklon hozhat enyhülést átmenetileg!

Az előttünk álló időszak minden modell alapján változékony, változatos és nehezen megjósolható időjárást hoz!

Hosszútávú előrejelzés: csapadék, hőmérséklet animáció:

A hosszútávú előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Európai összefoglaló:

Jelenleg meleg levegő helyezkedik el fölöttünk, így még a nap első felében országos szinten az évszakhoz képest magas értékeket mérhetünk. Délután egy ciklonrendszer markáns hidegfrontja éri el térségünket, mely nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű hideggel tör ránk. A front éles váltása nyárra emlékeztető lehet, hiszen például a déli, délnyugati területeken beágyazott zivatar sem kizárt, és mivel a szélnyírás értékek elég magasak lesznek a különböző magasságokon (változik a légrétegek között a szél ereje és iránya), illetve magas lesz a helikalitas értéke, akár a front mentén vonalba rendeződve a záporokat, esetleg beágyazott zivatarokat látványos peremfelho is kísérheti.

Hosszútávú előrejelzés
Metkép/Tarkó Péter

A front mögött bezúduló hideg levegő lejut egészen délre, így egy mediterrán ciklont is generál, melynek felhőzete és csapadéka részben érinti majd a déli megyéket, ám ez jobbára eső, havas eső formájában hullhat. Ugyanakkor a front mögött országszerte elszórtan ugyan, de elfordulhatnak hózáporok az ünnepek alatt.
Ekkor az Atlanti-óceán északi részein egy markáns viharciklon alakul ki, mely a kontinenst nyugati területeit már az ünnepek végén eléri és az óceán felett, kissé délebbre elhelyezkedő anticiklont kiszorítja abból a térségből, ami a téli idő szempontjából átmenetileg “végzetes” lehet.
Hazánkat vasárnap egy mediterrán ciklon felhőzete érheti el, ami kisebb csapadékkal járhat. Mivel napközben meglehetősen hideg lesz, ez valószínűleg hó, havas eső formájában hullhat.
A már említett viharciklon lejut egészen a francia térségbe, ahol hidegfrontja északkeletnek tartva mediterrán ciklont generál. Sajnos mivel ezeknek gyakorlatilag együttesen kerülünk előoldali áramlásába, más szóval melegszektorába, a 2 ünnep között átmenetileg néhány fokos enyhülés következik. Ennek köszönhetően délen ismét mérhetünk 6-10 fok közötti értékeket.

Hosszútávú előrejelzés: markáns lehűlés, néhol hó, majd viharciklon hozhat enyhülést átmenetileg! 2
Lehűl a levegő, és már látszik a viharciklon is
Hosszútávú előrejelzés: markáns lehűlés, néhol hó, majd viharciklon hozhat enyhülést átmenetileg! 3
A két ünnep között megenyhülhet a hosszútávú előrejelzési modellek alapján

Mivel a folytatásban egy újabb nagy kiterjedésű anticiklon látszik rátelepedni az észak-atlanti térségre, illetve Európa északkeleti részeire, a közte folyó aktív ciklon tevékenység jó feltételeket teremt az újabb lehűlésnek!

Hosszútávú előrejelzés: markáns lehűlés, néhol hó, majd viharciklon hozhat enyhülést átmenetileg! 4
A folytatásban ismét esélyes a lehűlés

Részletes hosszútávú előrejelzés:

Szenteste napján (érdekes ez a 2 szó egymás mögött 😀 ) eleinte csak északon és északnyugaton, majd estére országos szinten számíthatunk esőre. Jelentős mennyiségű csapadék hullhat: déli, délnyugati megyékben 20-30mm, máshol északkelet felé haladva csökkenve 5-15mm. A délnyugati területeken, akár peremfelhős zápor, zivatar is kialakulhat! Reggel 6-10 fok, napközben 6-15 fok valószínű. (Megj.: némi divergencia kedvező lehet, hogy az intenzívebb gócokból graupel hulljon, ami olyan, mint a pici “hógolyók”.)

Hosszútávú előrejelzés: markáns lehűlés, néhol hó, majd viharciklon hozhat enyhülést átmenetileg! 5

Pénteken főként a déli és nyugati területeken fordulhat elő további csapadék. Ennek halmazállapota főként folyékony lesz, de átmenetileg havas eső az alacsonyan fekvő területeken is hullhat. A hegyekben havas eső, hózáporok alakulhatnak ki. A minimumok 2-6 fok, a maximumok 3-8 fok között várhatóak.

Szombaton sokfelé süthet a nap, de a felhőátvonulásokból hózáporok alakulhatnak ki elszórtan. Összességében nyugodt időnk lesz. Délutántól dél felől felhősödés kezdődhet és kisebb hószállingózás este már kialakulhat. A minimumok -4 és 2 fok körül, a maximumok -2 és 4 fok között várhatóak.

Vasárnap dél felől csapadék érkezhet, melynek halmazállapota és mennyisége még ilyen rövid távlatban is bizonytalan. Ennek oka, hogy télen a mediterrán ciklonok a hasonló, hideg, kontra meleg helyzetekben pályájukban rendkívül nehezen kiszámíthatóak. Mindenesetre nem elkiabálva úgy tűnik, főként a Dunától keletre többfelé havazhat, eshet havas eső is, és akár néhány centiméter friss hóréteg is kialakulhat. A minimumok -7 és 0 fok között, a maximumok -4 és 2 fok körül alakulnak majd!

Hétfőn még eleinte kisebb havazás, hószállingózás kialakulhat, majd egyre többfelé süthet ki a nap, átmenetileg. Erős melegedés kezdődhet és délen már reggelre is 3-5 fokig enyhülhet a levegő. Napközben 3-11 fok valószínű. Délután újabb mediterrán ciklon érkezhet intenzív csapadékkal, ami jobbára sajnos eső formájában hullik le. Minimális esély a Mecsek és a Mátra, Bükk magasabb pontjain van hóra.

Kedd reggel 0-5 fokig hűl a levegő és napközben sem lesz ennél sokkal melegebb, 3-8 fok valószínű. A magasban ismét hidegebb levegő áramlik fölénk. Csapadék még délen és keleten előfordulhat, jelentős mennyiségű eső eshet. Késő délutánra nyugat felől már szakadótok a felhőzet és a Dunántúlon a nap is kisüthet.

Hosszútávú előrejelzés: markáns lehűlés, néhol hó, majd viharciklon hozhat enyhülést átmenetileg! 6

Mindennap friss előrejelzés a holnapi időjárásról itt!

Térképek: WXCHARTS