Hosszútávú előrejelzés: 10-15 fokos tavasz után Szilveszterre újabb lehűlés, hó a hegyekben!

Hosszútávú előrejelzés: 10-15 fokos tavasz után Szilveszterre újabb lehűlés, hó a hegyekben!

Az ünnepekre átmenetileg jelentősen visszaesett a hőmérséklet, néhol havazott is, majd vasárnapra az ország jelentős részén kaphattunk egy falatot a télből és a hóból is. A folytatásban a kezdeti enyhülést Szilveszterre újabb lehűlés zárja le!

Hosszútávú előrejelzés, csapadék, hőmérséklet:
A hosszútávú előrejelzés alapja: WXCHARTS

Hosszútávú előrejelzés, európai összefoglaló:

Kezdeti melegedés!

Az Atlanti-óceánon, a Brit-Szigetektől délre egy nagy kiterjedésű és meglehetősen tartós anticiklon helyezkedik el. A következő napokban lényegében mozdulatlan lesz, ezzel gátolva a délről érkező ciklonokat és az általuk szállított melegebb légtömegek északabbra jutását.
Eközben Északkelet-Európa fölött szintén anticiklon tartozódik, mely rendkívül hideg időt okoz a térségben, ami ott egyébként megszokott.

A köztes területen egy északnyugat-délkelet mentén meglehetősen aktív az időjárás, ami a ciklonokat illeti. A Bella névre keresztelt viharciklon a napokban csapott le a kontinens nyugati területeire, felkavarva szinte egész Európa légkörét.
Egyszerre szakított le nagy mennyiségű hideget, hozott a nyugati részekre jelentős csapadékot, sokfelé nagy havazást és viharos, sőt orkán erejű szelet.

Látszik a nyomási elrendeződés.

Hozzánk közvetve fejtette, fejti ki hatását. Részben általa az Adriára juttatott hidegebb légtömegek felelnek csapadékos időjárásunkért, ugyanis egymást követve alakulnak ki a térségben mediterrán ciklonok. Ezek a napokban jelentős esőt, a hegyekben északon havat, majd egyre inkább havas esőt okoznak.
Ezek, illetve Bella erős előoldali áramlása együttesen okoz Közép-Európa, illetve a Kárpát-medence térségében is erős, sőt viharos szelet a következő néhány napban, mely igen meleg levegőt szállít hozzánk. Ez nagyjából a Kárpátokig jut el, ahol a hegység miatt, illetve a vele lényegében szembe haladó hidegnek köszönhetően megtorpan.
Azonban nálunk sokfelé okoz majd kellemes, már-már tavaszi időjárást, amit csupán a szél ront el. Kedden délen 10-15 fokos meleg lehet.

Az anomália térképen jól látszik, hogy a napokban sokat melegszik a levegő.

Szilveszterre markáns lehűlés érkezik!

A ciklon fokozatosan északkelet felé veszi az irányt és a hét második felére már elgyengül. Ennek köszönhetően hátoldali áramlásában csütörtöktől sarkvidéki eredetű hideg áramlik hazánk fölé. Ez a hideg lejut egészen a Balkánra, sőt délebbre is, illetve egy sekély ciklon is képeződik Franciaországtól délnyugatra. Ezek együttes hatása egy újabb nagy kiterjedésű mediterrán ciklont generál, melynek csapadéka több hullámban érint minket.
Eleinte mindenhol eső lehet, majd csütörtök délutántól észak, északnyugat felől a hideg beáramlásának köszönhetően a hegyekben többfelé hóba vált át, és szilveszterre a jelenlegi számítások alapján a hegyekben jelentős mennyiségű hó hullhat. Máshol főként eső eshet, de csütörtök délutántól nyugat felől az alacsonyabb területeken is eshet vegyesen eső, hó, havas eső.
Az új év valószínűleg az átlaghoz közeli, télies idővel indulhat. Éjszaka fagyni fog és nappal is fagypont körüli értékeket mérhetünk. Néhol hózápor, kisebb havazás sem kizárt, ám egy újabb mediterrán ciklon érkezhet a héten, ami átmeneti enyhülést és vegyes csapadékot hozhat!

Hosszútávú előrejelzés
Szilveszterre az anomália térképen is láthatóan lehűl a levegő több fokkal

Részletes hosszútávú előrejelzés:

Kedden eleinte még a Dunától keletre esni fog az eső és jelentős mennyiségű csapadék hullhat, főként északon és északkeleten, valamint a keleti határhoz közel. A hegyekben havas eső, hó, ónos eső, átmenetileg eső egyaránt hullhat, máshol eső lesz a jellemző. A szél erős lesz, sőt sokfelé viharossá fokozódhat.
Reggel 3-7 fok valószínű, a hegyekben fagypont körüli értékek lesznek, majd napközben 7-15 fok lehet, délen a melegebb, a magasabb hegycsúcsokon 0-3 fok lesz.

Szerdán újabb csapadék érkezik dél felől, miközben délután nyugat felől már a hideg levegő beáramlása is megkezdődik.
Főként a Dunától keletre kell csapadékra készülni, illetve délnyugaton. Jelentős, 5-15mm eső is hullhat, illetve délutántól a Mátra és Bükk, valamint esetleg a Börzsöny magasabb csúcsain havas eső, hó is hullhat. A szél továbbra is erős lehet. A minimumok 2 és 9 fok, míg a maximumok 1 és 13 fok között várhatóak.

Csütörtökön dél felől több hullámban újabb jelentős csapadék érkezhet, miközben északnyugat felől az ország jelentős részét elönti a hideg levegő. A csapadék halmazállapota még bizonytalan, de valószínűleg a hegyeket leszámítva eső valószínű, legfeljebb délutántól eshet a Tisza vonaláig havas eső, átmenetileg hó. Ugyanakkor a magasabban fekvő területeken (Mecsek, Alpokalja, Bakony, Északi-középhegység) egész nap fagyhat, így ott akár 5-10cm-t elérő, meghaladó hóréteg kialakulása sem kizárt (keletebbre valószínűbb a több, hiszen több csapadék lesz). Mivel jelenleg a hőmérséklet a határon táncol, nem tudni biztosra, a csapadék mekkora hányada hullhat hóként a hegyekben.
A minimumok 0 és 6 fok körül lesznek reggel, a nappali maximumok -1 és 5 fok között várhatóak. Gyakorlatilag keletet leszámítva hidegebb lesz délután, mint reggel.

Pénteken még reggelig főleg északon havazhat, néhány centiméter friss hó hullhat, majd átmeneti szünet után délutántól nyugaton eshet némi hó, máshol hózáporok alakulhatnak ki elszórtan. A minimumok -4 és 2 fok között lesznek, a maximumok -2 és 3 fok között.

Szombaton a péntekihez hasonló időnk lesz, néhol havazás, havas eső kialakulhat, délen inkább eső a magasban érkező enyhülés miatt, de jelentős csapadék legfeljebb nyugaton lehet, ott néhány centiméter hó eshet. A minimumok 4 és -2 fok, a maximumok -1 és 7 fok között várhatóak.


Mindig friss részletes előrejelzés!

A hosszútávú előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS