Hirtelen sztratoszferikus melegedés hozhat téli időt Európaszerte! (Hosszútávú előrejelzés)

Hirtelen sztratoszferikus melegedés hozhat téli időt Európaszerte! (Hosszútávú előrejelzés)

A folytatás a tél szempontjából globális szinten érdekes lehet és kontinensünk téliesebb ruhát ölthet a hónap középére!

Az előrejelzésben fontos tényezők:

A téli időszak talán a nyárinál is nehezebb feladat elé állítja az időjárási modelleket. A hideg leszakadásának mértéke, a képződő ciklonok pályája, illetve a csapadék és a hideg találkozása még rövid távon is nehezen megjósolható sokszor. A helyi időjárást figyelembe véve, a mediterrán ciklonok okozzák ilyenkor a legnagyobb fejtörést.
Ugyanakkor különböző globális hőmérsékleti és nyomás viszonyok, ha nem is óramű pontossággal, de kifürkészhetővé teszik a hosszabb előrejelzések számára is a trendek megbecslését.

Egy aktuális mediterrán ciklon az olaszoknál
A hosszútávú előrejelzés adatainak forrása:

Az alábbi előrejelzés is az előttünk álló néhány napos, szűk két hetes időszakot igyekszik megbecsülni, különböző globális tényezők szempontjából megközelíteni a várható időjárást nagy vonalakban. Ezeknek alapja az ensemble modell hálózat, melyek különböző matematika és fizikai függvények segítségével adnak durva számításokat a várható időjárásról. Ezeknek az átlagát alapul véve egy nagyjábóli következtetést vonhatunk le az előttünk álló időszakra!

Hirtelen sztatoszferikus melegedés, avagy a tél előhírnöke!

A sztatoszferikus melegedés a nagyjából 30km magasságban elhelyezkedő légrétegre vonatkozik. Mondhatnánk úgy is, hogy a tél előhírnöke. A sarki áramlások gyengüléséhez és később a sarkvidéki hideg leszakadásához vezet!

Az alábbi térképen a 10mb (Kb. 30km) magasságban mért hőmérséklet és nyomási viszonyok láthatóak. Jól megfigyelhető a 2 nagy pólus. (A mi időjárásunkat ez közvetve befolyásolja, hiszen jóval magasabban mért értékekről beszélünk.)
Az egyik egy ciklonális rendszer, az úgynevezett Poláris Vortex, a másik egy anticiklonalis rendszer, ami az észak-atlanti és az alaszkai térség fölött található. Illetve jól látszik a Szibéria fölötti erős melegedés.

https://www.severe-weather.eu/global-weather/january-2021-winter-weekly-weather-forecast-united-states-europe-fa/

A hét első napjaiban már a magas nyomású terület a Poláris Vortex felé nyomulva a sarki (poláris) területek fölött melegedést okoz, amit nagy, jelentős sztratoszferikus melegedésnek nevezhetünk!

https://www.severe-weather.eu/global-weather/january-2021-winter-weekly-weather-forecast-united-states-europe-fa/

A szél is az oldalunkon állhat!

A hasonló időjárási eseményeknél fontos a szelet is figyelembe venni. Az alábbi ábrán a talajtól a magas sztratoszféráig(Kb. 48km) fújó szelek láthatóak. A negatív értékek a keleti, a pozitív a nyugati irányú szeleket jelölik.
Bal oldalon a nyomás látható, a függőleges tengelyen felfelé haladva csökken a sztratoszféra irányába, jobb oldalon a szél ereje és iránya, alul a dátumok. Lényegében egy függőleges légoszlopot vesz figyelembe az ábra a sarki légrétegből.
Bár nem ez a legmérvadóbb az előrejelzések elkészítésekor, annyit azért sejtet, hogy mivel a nyugati szelek a megszokottak, ennek megváltoztatásához sok energia szükséges, ami kihathat az időjárásunkra, segítheti a télies időhöz szükséges feltételeket!

https://www.severe-weather.eu/global-weather/january-2021-winter-weekly-weather-forecast-united-states-europe-fa/

A nyomási viszonyok is a télnek kedveznek!

Hosszútávú előrejelzés, nyomási anomália 500hPa-on:

A hosszútávú előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Az MSLP térképen 30 nap nyomási viszonyainak átlaga látható az SSW (Sudden stratospheric warming), avagy a hirtelen sztratoszferikus melegedés után. Könnyen leolvasható, hogy a sarkokon a magasabb nyomás az uralkodó, míg Európa és az USA alacsonyabb nyomásba tartozik. Ez alapvetően nem perdöntő, hiszen sok esemény átlaga, ugyanakkor a téli időjárás egyik biztató alapja.

Több időjárási esemény nyomási anomáliájának az átlaga!

Január első hetében megindul a lehűlés északon, ciklonokban gazdag, enyhe idő délen!

Ahogy az alábbi térképeken láthatók a nyomási viszonyok. Megfigyelhető, hogy Szibéria térségében rendkívül magas légnyomású terület van, ami kedvező a sarki hideg leszakadásához.
Ezzel egyidőben, ami számunkra lényeges, Európa, és egyelőre annak is főleg a délebbi területei alacsony nyomású területet képeznek, ami többek között a ciklonok, jelen esetleg mediterrán ciklonok képződéséhez vezet.

Mivel a kontinens nyugati területei a magas nyomású részbe esnek, oda a Szibériában kialakuló anticiklon hatására már betör az igazi sarkvidéki hideg levegő. Ezzel szemben a déli és keleti területeken a mediterrán ciklonok folyamatosan enyhébb levegőt szállítanak, melynek köszönhetően az első napokban még az átlagnál enyhébb idő lehet.

Az európai nyomási viszonyok
A keleti és déli területek még enyhebbek lesznek!

Europát hol boríthatja hó az első 7 napban?!

Az északi és nyugati területeken ugyan valamivel kevesebb csapadék lesz, az hóban hullik majd, tehát főként, ahogy a térképen is látszik, itt alakul ki összefüggő vastag hóréteg.
Délebbre eleinte nem igazán várható hó, így hazánkban sem, hiszen folyamatos lesz a meleg utánpótlása. Az első 7 nap második felében ugyanakkor már kacsintgat a hideg és egyre délebbre terjeszkedik a hó határa!

Hóborítottság térkép

A második hét kontinens szerte téliesebb lehet!

A nyomási viszonyok valamelyest szelídülnek, habár Szibéria fölött továbbra is anticiklonális időjárási helyzet uralkodhat, ami még mindig kedvez a hideg leszakadásának.
Európában a nyomási viszonyok, alacsony-magas jobbára egyensúlyba kerülnek, ami azt jelenti, hogy a meleg erőteljes beáramlása legyengül, kisebb területet érint, ugyanakkor továbbra is aktív maradhat ciklonok terén a kontinens időjárása, azaz nagyobb területen eshet hó, ami az alábbi térképen is látszik.

Hosszútávú előrejelzés téli idő
Kezd kiegyenlítődni a nyomási elrendeződés, bár délen továbbra is marad az alacsonyabb.
Nagyobb területet ér el a sarkvidéki hideg
A hó is nagyobb területet érint

Hazánk szempontjából ez mit jelenthet?

Röviden talán annyit lehet elmondani erről az időszakról, hogy eleinte a délről érkező meleg miatt a jövőhét enyhén indul,  több fokkal a sok éves átlag felett, és csapadékos lesz. Az egymást érő mediterrán ciklonokból többször hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Ugyanakkor a hideg is lassacskán elindul hazánkba, így a hegyekben már elég hideg lehet, hogy az eső mellett hó is hulljon és akár több centiméteres hóréteg alakuljon ki. Ez főként az Északi-középhegység csúcsaira igaz.
A hét második felétől, bár még vannak kilengések, de fokozatosan lehűlés kezdődhet. Bár ez egyelőre még nem néz ki vad, kemény télnek, hiszen a mediterrán térségben továbbra is aktív ciklontevékenység enyhe levegője nem engedi ránkszakadni a kemény hideget. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a hét második felére már az alföldi területeken is hóesést láthassunk, bár még a délről érkező meleg átmeneti enyhülést okozhat!
Ezt követően a globális események alapján az erős déli áramlás gyengülhet, erősebb lehűlés jöhet a hónap közepe környékén!
Ezt viszonylag jól szemlélteti a GFS fáklya-diagram is:

A hosszútávú előrejelzés, GFS fáklya forrása: wetterzentrale

Térképek a hosszútávú előrejelzésben: WXCHARTS

Segítségül szolgált: SWE