“Hőhullám” Szibériában, a sarkkörön, hidegbetörés Európában!

“Hőhullám” Szibériában, a Sarkkörön, hidegbetörés Európában!

Az időjárás némileg elvesztette a fonalat és kissé szélsőséges, de a télimádók számára kedvező hőmérsékleti anomáliát mutat a következő időszakban!

Persze valódi hőhullámnak nem nevezhető, de erőteljes melegedési hullámról van szó északon!

Az alábbi videón a globális hőmérsékleti változások figyelhetőek meg. Jól látszik többek között, hogy Szibéria és a Sarkkör jelentős, több, mint 20 fokkal melegebb lesz az átlagnál, míg Európát jelentős lehűlés éri el.

Mivel az északi régiókban melegedés veszi kezdetét, ráadásul jelentős, ez az alapvető áramlási viszonyokat is megváltoztatja. Szibéria térsége erős délies áramlással enyhébb levegőt kap, aminek hatására Észak-Amerika és Európa erős északias áramlással sarkvidéki eredetű levegőt kap. Lényegében kiszorítja a meleg levegő a sarkokról a hideget (persze ettől még továbbra is hideg lesz ott, de az átlagnál ~20 fokkal melegebb).
Kontinensünkön a lehűlés mértéke nyugaton lesz a legkomolyabb, ahol valóban kemény, zord napok jöhetnek, többszöri havazással és kifejezetten fagyos napokkal.

Hőhullám Szibériában, hidegbetörés Európaban
Látszik az anomália térképen, hogy Európa és hazánk is az átlagnál több fokkal hidegebb levegőt kaphat január közepére!

Hozzánk is érkezik hatása szerdától, így többfelé lehet hóra készülni és keményebb, akár -10 fok alatti hőmérsékletekre is a hétvégétől! Erről bővebben itt olvashatnak!

Térképek: WXCHARTS