Szibériai eredetű hideg éri el hazánkat a jövő hét közepén! Zord éjszakák, akár -20 fok is lehet!

Szibériai eredetű hideg légtömegek érik el a Kárpát-medencét, komoly lehűlés körvonalazódik!

Ahogyan azt tegnap is írtuk, komoly lehűlés érkezik a jövő hét közepén! Ennek okát egy Nyugat-Európa felett örvénylő anticiklonban, és egy tőlünk messze Északkelet-Európa felett örvénylő ciklonban kell keresni. Ezek közös áramlási rendszerében igen komoly hidegleszakadás alakul ki, mely Közép-Európát veszi célba!

A magasban, 850hpa-on (nagyjából 1500 méteren) a levegő hőmérséklete -10, -15 fokig süllyed, ami a hóborította tájakon komoly fagyot okozhat. Előreláthatólag -10 fok alatti, akár -20 fokos reggelekre, és egész nap fagyos időre készülhetünk.

Szibériai eredetű hideg érkezik!
A 2 méteres magasságra jelzett hőmérséklet 01.17-re, reggelre. Ennél akár hidegebb is lehet, hiszen a hóval borított felszín erősebb kisugárzással párosul!

Éjjel -10 fok alá csökken a hőmérséklet a jövő hét második felében!

Ha mindez nem lenne elég, időnként erős, viharos szél kíséri majd a hideget, ami jelentősen rontani fogja a hőérzetünket! Főként a Dunántúlon, és északkeleten lehet számítani tartós, erős szélre, a leginkább szélcsendes idő délkeleten lesz.

Erős széllel érkezik a szibériai eredetű hideg légtömeg.

Összességében igazi téli idő vár ránk a következő 1 hétben, havazásokkal, szibériai eredetű hideggel, és időnként erős széllel, akár viharos széllökésekkel!

Borítókép: Wxcharts.com
Előrejelzési térképek: Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!