Itt a front: szinte országszerte havazhat, lepel-6cm hullhat!

Itt a front: szinte országszerte havazhat, lepel-6cm hullhat!

Egy Skandinávia térségében örvénylő markáns ciklon melegfronti felhőzete érte el hazánkat nyugat felől és a határ közelében már gyenge csapadékhullás is tapasztalható.

A magasban főként a nyugati területek fölé enyhébb levegőt szállít, ám a talaj szintjén fagy lesz. Ennek együttes hatásaként átmenetileg nyugaton ónos eső, havas eső is eshet, ám ez valószínűleg kis területet érint majd.

A csapadék zöme éjszaka és hajnalban hullik majd, de főként délen és keleten reggel és délelőtt is eshet még a hó, előfordulhat hószállingózás.
Alapvetően nagy kiterjedésű, bár nem túl intenzív csapadéktömb érkezik, így országos szinten várható belőle hó, nyugaton havas eső. Egyedül a délnyugati megyékben bizonytalan, hogy lesz-e csapadék.
A legtöbb hóra keleten, északkeleten és északnyugaton készülhetünk, bár utóbbi területeken eleinte olvadhat.
A keleti országrészben az 5cm-t is meghaladhatja a hó vastagsága, de sokfelé lehet reggelre fehér a táj és csúszhatnak az utak.

Országszerte havazhat front
A sárgával jelölt területeken nem várható mérhető mennyiségű hó, legfeljebb hószállingózás, időszakos havazás, ónos eső eshet!

Ami a hőmérsékleteket illeti, északnyugaton és nyugaton lehet a legenyhébb az éjjel, ott -2 és 2 fok között várhatóak a minimumok, ami miatt a hó is olvadhat. Máshol jellemzően 0 és -5 fok között lesz a levegő hőmérséklete!

Holnap újabb csapadékzóna ér el minket és többfelé eshet ismét néhány centiméter friss hó, majd észak felől betör az igazi dermesztő hideg!

Térképek: WXCHARTS

Hótérkép: Tarkó Péter, Metkép

Borító: voanews