Hosszútávú előrejelzés: hét elejéig -10, -20 fok, hózáporok, majd 10-13 fokos meleg!

Hosszútávú előrejelzés: hét elejéig -10, -20 fok, hózáporok, majd 10-13 fokos meleg!

Január első fele már határozottan téli jellegét öltött, noha országos havazásban még így sem volt részünk. Sokfelé hullott lepel-20cm közötti hó és egész napos faggyal is számolhattunk. A folytatásban eleinte még hűl a levegő, ám a hét második felére erőteljes melegedés kezdődik.

Hosszútávú előrejelzés, hőmérséklet:

Az animációs hosszútávú előrejelzés térképei: WXCHARTS

Zord éjjelek, -10, -20 fok, többszöri havazás!

A hétvége időjárása továbbra is télies lesz és ez nagyjából keddig tart majd. Ekkor még egy gyengülő ciklon hátoldalán sarkvidéki eredetű hideg áramlik fölénk és ezzel együtt változó nedvességtartalmú levegő, melynek köszönhetően hószállingózás, havazás, hózápor többfelé előfordulhat majd. A hozzánk ekkor még viszonylag közel elhelyezkedő keleti ciklonok fokozatosan eltávolodnak és rövid időre egyre inkább anticiklon határozza meg időjárásunkat, így a hét elején már kevesebb helyen lehet hózápor és nagyobb területet vehet be a pára, köd.
Ezzel egyidőben egy anticiklon alakul ki az Atlanti-óceán északnyugati területei fölött mely átmenetileg gátat szab a hideg délre áramlásának, sőt kedvez majd az enyhülésnek!

Jóval a sok éves átlag alatt alakul a hőmérséklet, amit az anomália térkép jól mutat

10-13 fokos meleg lehet a jövőhét második felében!

Míg az anticiklon blokkolja a hideg intenzív leszakadását arra a területre, a ciklonok iránya pedig délnyugatról északkelet felé helyeződik át (ezek képesek lesznek lecsípni egy falatot a hidegből), a hideg utánpótlása megszakad hazánkban néhány napra.
Egy ciklonrendszer határozza majd meg a kontinens időjárását és meglehetősen felemás formát ölt. Szlovákiától északra továbbra is a tél lesz az úr és jelentős havazások, kemény fagyok várhatóak.
Hozzánk változékony időjárást hoz ez az időszak. A hét közepére egy Spanyolország felől érkező ciklon erős előoldali áramlása okoz majd jelentős melegedést. Ekkor a magasban nagyjából 20 fokot emelkedik a hőmérséklet, és ez a talaj szintjén is hasonló lesz. Napközben délen 10-13 fokot is mérhetünk. Valószínűleg átmenetileg még a Kékestetőn is 5 fok körül tetőzhet a meleg.

Több fokkal az átlag felett a hét közepén

Hétvégére újabb lehűlés, jelentős csapadék, akár hó!

Ezt követően a ciklon megközelíti térségünket és a jelenlegi pályával számolva telibe trafál minket. Jelentős csapadékkal járhat és mivel ez a térség most meglehetősen aktív lesz a ciklonok terén, futószalagon követhetik egymást.
A jelenlegi számítások szerint a hétvégére érkezhet meg az első, mely délen inkább esőt, nyugaton és a hegyekben akár nagyobb havazást is hozhat, hiszen a melegszektor után, ami eleinte a már fent említett tavaszias időt előidézi, lehűlést is hoz a ciklon, megindítja északnyugatról a hidegebb levegőt.

Hosszútávú előrejelzés hózáporok meleg
A hidegebb értékek északra és nyugatra vonatkoznak, ahol a hétvégétől hó, havas eső is eshet.

Változékony folytatás, ingadozó hőmérséklet, eső és hó!

A folytatás jelenleg meglehetősen változékonynak látszik, a mediterrán térség aktivitása és az atlanti ciklongenezis együttesen valószínűsít csapadékos, olykor havas és a hőmérsékletben is ingadozó időjárást! Ez a GFS fátyla-diagramon is látszik, ahol alul a csapadék, felül a hőmérséklet látható!

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?geoid=55520&model=gfs&var=201&run=0&lid=ENS&bw=1

Anomália térképek: WXCHARTS