Jelentős melegedés, majd ismét hideghullám!

A hét közepén jelentős felmelegedés, majd újabb hideghullám várható!

Sokan örülnek, hogy jelentős területen alakult ki hótakaró az országban, nos használják ki, mert jelentős felmelegedés közelít!
Jelenleg 850hpa-on ( ~1500méteres magasság) -15 fok van, ami bizony azt eredményezte, hogy hajnalban több helyen is -10 fok alá süllyedt a hőmérők higanyszála! Már a mai napon jelentős felmelegedés kezdődik a magasban nyugat felől, mintegy 5-7 fokkal melegebb levegő keveredik hazánk fölé.

Az alábbi térképen az ~1500 méteres magasságra számolt hőmérsékletet láthatjuk, hétfő éjjel 00UTC-kor.

A magasban jelentős melegedés kezdődik
Forrás: Wxcharts.com

Itt pedig a kedd 00UTC-re előrejelzett értéket, jól látszik, hogy a hideg levegő a magasban már kelet felé szorul vissza.

A felmelegedéssel csapadék is érkezik, erről egy későbbi cikkünkben lesz szó, most lássuk, mi várható a héten.

Ma még marad a hideg, az átlagosnál némileg hidegebb idő, ezt elsősorban az éjjeli erős lehűlésnak köszönhetjük.
Kedden már kora reggel sem lesz annyira hideg, mint a mai napon, -3; -8 fok várható, és csupán az Északi-középhegység mély, északi völgyeiben lehet ennél hidegebb néhány fokkal, nappal pedig már, elsősorban a Dunántúlon pozitív hőmérsékletek lesznek a legmelegebb órákban.
Szerdán, és csütörtökön reggel még gyenge fagy lehetséges, de a hőmérséklet csúcsértéke 4, és 10 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb az idő.
Pénteken szinte már sehol nem fog fagyni, a regeli minimumok 1, és 5 fok között alakulnak, délután pedig tavasziasan enyhe lesz az idő, 8, és 12 fok közötti hőmérsékletekkel, továbbra is északon, északkeleten hűvösebb, délkeleten enyhébb értékekkel.
Szombaton megérkezik a lehűlés, és bár a hajnal még enyhe lesz, 0, 5 fok közötti hőmérséklettel, napközben már csak 5, és 10 fok közé melegszik a levegő.
Vasárnap tovább hűl a levegő, visszatérnek az éjjeli fagyok, és nappal is 2, 8 fok várható.

A jövő hét elején is hűvös lesz, majd ismételt, átmeneti melegedés körvonalazódik a távolban.

Az idei tél eddig meglehetősen változékony, ciklonok, mediterrán ciklonok által tagolt időjárást hozott, és a következő időszakban sem látszik tartós anticiklon kiépülése, marad a változékony, csapadékos időjárás.

Az animáción a tengerszinti légnyomás várható alakulása látható. Egyelőre nem látni tartós, anticiklonos (magas légnyomású) időszakot.

Forrás: meteologix.com
Modell: ECMWF Időszak: 14 nap

Ugyanezen modell kontroll futása is megerősíti, hogy egyelőre nem kell tartanunk a ködös, szmogos időtől:

Amennyiben szeretnétek a továbbiakban is ilyen animációkat látni, kövessetek minket!

Borítókép: Wxcharts.com