Hosszútávú előrejelzés: jelentős havazás, viharos szél és lehűlés jöhet a jövőhéten!

Hosszútávú előrejelzés: jelentős havazás, viharos szél és lehűlés jöhet a jövőhéten!

Az elmúlt néhány napban a január legfeljebb a naptárban adta önmagát, hiszen a rekordhoz közeli magas hőmérsékleteket mérhettünk és ez még szombat délutánig ki is tart, ám egy markáns hidegfront, majd azt követően mediterrán ciklon hozhat jelentős változást, nagy havazást, sőt a viharos szélnek köszönhetően többfelé lehet hófúvás, így egy kis túlzással hóvihar sem kizárt főleg a hegyekben! De lássuk a részleteket!

Hosszútávú előrejelzés, hőmérséklet és csapadék animáció:

A hosszútávú előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Európai összefoglaló:

Hidegfront zivatarokkal, nyugaton hóval!

A kontinens meglehetősen aktív lesz a következő néhány napban a ciklonok tekintetében. Jelenleg, és a következő néhány napban Skandinávia térségében egy heves viharciklon okoz orkán erejű szelet és jelentős havat. A hóvihar érintheti Európa északnyugati részeit, ahova hideget szakít le, mely majd hozzánk is eljut.

A térképen jól látszanak a nyomási viszonyok, a skandináv ciklon hevessége!


Számunkra ez azonban még kevésbé lényeges. A spanyoloktól délre elhelyezkedő anticiklon egy viszonylag erős nyugatias ciklonpályát, “folyosót” alakít ki. Ennek köszönhetően a mediterrán térséget folyamatosan érik a frontok, amik aktivizálják a ciklonok képződését, így pénteken a délutáni órákban egy erős mediterrán ciklon alakul ki, amely tőlünk javarészt északnyugatra halad el. A szlovének és az osztrákok több tartományban extrém mennyiségű csapadékot, a hegyekben havat kapnak.


Hozzánk azonban leginkább a hidegfrontja hoz majd változást. Szombat délutánig sokfelé eshet az eső, majd a ciklon hidegfrontja az Alpokon hullámot vetve eléri a nyugati országrészt. Eleinte záporok, zivatarok, majd egyre inkább hó, havas eső eshet.
A ciklon északi irányban elhagyja térségünket, és hidegszektorában vasárnapra már (az ország délkeleti, keleti tájait leszámítva) az átlag közelébe hűl a levegő, néhol délelőtt még havazhat is.
Vasárnap délig elsősorban a Bakonyban és nyugaton eshet lepel-4cm hó, a Kőszegi-hegységben több is lehet.

A heves ciklon csupán érint minket nyugat felől holnap

Markáns ciklon hozhat jelentős havazást, viharos széllel!

Ezt követően egy elgyengült atlanti ciklon frontja ismét aktivizálja a mediterrán térséget, amire a hideg leszakadása is rásegít. Ennek következtében újabb, az előzőnél keletebbi pályával érkező ciklon keletkezhet, ami lényegében telibe trafálhatja hazánkat. Mivel mediterrán ciklon hozza a csapadékot, a helyzet bizonytalansága fokozott. Ezen ciklonok, pláne a téli időszakban, a kiszámíthatatlanságuk miatt a meteorológusok “rémálmai”. Sok függ a csapadék és a hideg átfedésétől és a ciklon pályájától, hiszen kis változás is nagy különbséget okozhat.
Mindenesetre jelenleg a legtöbb modell hasonlót vár. Eleinte a Dunától keletre eső eshet vasárnap estétől, majd fokozatosan a legtöbb helyen hóba válthat a csapadék.
A jelenlegi állás szerint a Bakony és a főváros térsége, Börzsöny, Pilis kaphatja a legtöbb csapadékot, egyre inkább havat, ahol a 60-80km/h-s szél komolyabb hótorlaszokat is emelhet (ez főleg a hegyvidéki területekre igaz). A hegyvidéki területeken 20-30cm hó sem kizárt, de mint azt mondtuk, még sok dolog módosíthat ezen. Ugyanakkor a számítások szerint szinte országszerte eshet több-kevesebb hó, talán a keleti, délkeleti részeken tehet keresztbe a hőmérséklet az eseményeknek.

Vasárnap este bekebelezheti hazánkat a ciklon

Hideg, változékony hétköznapok!

A ciklon elhaladtával a hátoldalán hideg levegő zúdul a Kárpát-medencére, így ismét fagyos éjszakák és fagypont körüli maximumok lehetnek, főleg délen és délnyugaton néhány fokkal enyhébb idővel. Kedden egy újabb mediterrán ciklon alakul ki, ami esetleg a déli részeket súrolhatja. Az Atlanti térségben is folytatódik az aktív ciklontevékenység, melyek frontjai minket is érinthetnek. A hét második feléig tehát összességében hideg lesz és többször is eshet hó, havas eső, esetleg délen eső.
(A hétvégére megenyhülhet!)

Ismét az átlagnál hidegebb napok jöhetnek

Részletes hosszútávú előrejelzés:

Szombaton napközben többfelé előfordulhat eső, zápor. A legtöbb a Dunántúlon és északon eshet. Délután egy hidegfront éri el térségünket, záporokat, nyugaton akár zivatarokat okozva. Az erős délnyugati szél északnyugat felől irányt vált és megélénkül az északnyugati szél estétől. A csapadék ekkor már a Bakonyban és a nyugati területeken havas eső, hó formájában hullhat. A minimumok 2-8, a maximumok 3-15 fok között várhatóak.

Vasárnap délelőtt még nyugaton és északon előfordulhat hószállingózás, délen gyenge eső, majd átmeneti szünet után újabb vastag felhőzet éri el térségünket és délnyugat felől ismét csapadék érkezik. Eleinte eső, havas eső hullhat, majd egyre nagyobb területen eshet hó. Éjszaka főleg a délkeleti és keleti területeken eshet eső, havas eső, majd hajnalban egyre inkább ott is hó, máshol havas eső, egyre inkább hó valószínű, a hegyekben végig hó. Először a délnyugati, majd éjjel már az északnyugati szél lehet erős, sőt viharos, ami a havas területeken komolyabb hótorlaszokat is okozhat. A minimumok reggel -3 és 4 fok között, napközben 0 és 8 fok között lesznek.

Fontos: a hőmérsékletben 1-2 fokos eltérés okozhat lényegesen több, de kevesebb havat is a halmazállapotok függően!

Hétfőn hajnalban, délelőtt a csapadék egyre keletebbre, északkeletebbre halad és ott hullhat még további jelentős mennyiségű, leginkább hó. A hegyekben hétfő estig, akár 15-25cm, esetleg 30cm hó is összegyűlhet és az alföldi területeken is esély van vastagabb hótakaróra. Délutánra leginkább északkeleten eshet még némi hó, máshol hószállingózás előfordulhat. A szél továbbra is erős lesz, ami nagyobb hótorlaszokat is építhet.
A minimumok -5 és 3 fok körül, a maximumok -2 és 4 fok között lesznek.

Viharos szél társulhat a hóhoz. https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

Frissítés: jóval keletebbre tolták a modellek a csapadékot:

Kedden hajnalban, délelőtt délen ismét havazhat, szállingózhat a hó, de jelentős csapadék nem valószínű. A szél továbbra is erős, élénk lesz. A minimumok -10 és  -3 fok között lesznek, a maximumok  -4 és 2 fok körül.

Szerdán és csütörtökön meglehetősen hideg lesz a hajnal. A minimumok -13 és -5 fok között lesznek és napközben is fagypont körül alakulnak a csúcsok. Szerdán legfeljebb elvétve lehet hózápor, csütörtökön azonban ismét többféle havazhat.

Péntektől újabb enyhülés kezdődik. Pénteken eleinte havas eső, hó, eső, ónos eső is eshet, majd egyre inkább eső jön a hétvége első napjára. A hőmérsékletek sokat emelkedhetnek majd, így ismét 10 fok körüli enyheség jöhet!

Előrejelzési térképek/hótérképek: Metkép/Tarkó Péter, Metkép

Hosszútávú előrejelzési térképek: WXCHARTS