Északnyugatra “berobbant” a hidegfront, délután zivatarok jöhetnek!

Északnyugatra szinte “berobbant” a hidegfront, 30 perc alatt 5 fokot esett a hőmérséklet!

Délelőtt még kellemes langyos idő volt északnyugaton, majd 11 óra után északiassá vált az addigi délies szél, és megérkezett a hidegfront. A hideg levegő gyorsan tör magának utat, estére már a Dunántúl északi felén erősen lecsökken a hőmérséklet, reggelre pedig a front a Tiszántúlon jár majd.

Délután a Veszprém-Budapest képzeletbeli vonal széles sávjában megerősödik a szél, és viharos lökések kísérik, valamint a délkeleti országrészben, elsősorban Csongrád-Csanád-megye, és Békés-megye területén kell erős szélre számítani!

Kiterjedt csapadékrendszer is érkezik, melyet a Dunántúlon záporok, és akár zivatarok is kísérhetnek a front vonalán! Összességében nagy területen várható kiadós (5mm feletti) csapadék a Dunántúlon és Északkeleten is, míg máshol 1-3mm eshet.

Forrás: Wxcharts.com

A záporos, zivataros cellák a Dunántúlon vonalba rendeződhetnek, és így érhetik el a Duna vonalát, azonban itt várhatóan szétesnek. Amennyiben vonalba rendeződnek, a kialakuló rendszert erős, viharos szél, és heves csapadék kíséri majd!
Zivatarokra elsősorban a délnyugati területeken lehet számtani!

Zivvatarok a hidegfront mentén!
A rózsaszín jelzés a zivatart jelöli.
Forrás: Meteologix.com

A folytatásban pedig ismét havazás kezdődik!
Borítóképünk illusztráció! Forrás: Wikimedia.