Hózáporok, és hideg reggelek, ez vár ránk a következő napokban!

Hózáporok, és hideg éjjelek várnak ránk a következő napokban!

Elvonult az a mediterrán ciklon, ami jelentős mennyiségű csapadékot hozott hazánk déli, és északkeleti területeire. Kezdetben eső esett, majd az éjjel folyamán szinte mindenhol átváltott havazásba a csapadék, és bár a kialakult hóréteg vékonyabb lett, mint ahogyan vártuk, területileg jó megközelítéssel vártuk a havazást.

A ciklon hátoldalán szinte bezúdul a hideg légtömeg, egyelőre nem kell rekordmeleg napra számítani, bár rendkívüli hidegre sem. A leghidegebb az Északi-középhegység területén lehet, ahol az elmúlt 24 órában jelentős hótakaró alakult ki, helyenként 30-50cm a friss hóréteg. Itt hajnalonként -10 fok körüli, vagy az alatti hőmérséklet várható, míg máshol jellemzően -3 és -5 fok között alakul a hőmérséklet, délényugaton pedig fagypont közelében.

Csütörtökig marad a felhősebb idő, és bár időnként a nap is kisüt majd, többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és bárhol kialakulhat hózápor, havazás azonban lepelnyi, esetleg 1-2cm hótakaró várható ezekből. Mivel napközben síkvidéken pozitív hőmérsékletek lesznek, a hó gyorsan olvadni fog.

Csütörtökön ismét változik időjárásunk, egy melegfront éri el hazánkat nyugat felől, így ismét beborul az ég, és eleinte havazás, majd egyre inkább eső várható. Az eső miatt tartós hóréteg csupán északon, északkeleten alakulhat ki, ahol a jelen számítások alapján végig havazás várható.

Főként északon, északkeleten lesz hideg a reggel, délnyugaton egészen enyhe hajnalok várhatóak.

Hideg reggelek, hózáporok.

Előrejelző modellek: Meteologix.com

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!