Csütörtökön melegfront hozhat havazást, majd markáns hidegfront töri meg a tavaszias időt!

Csütörtökön egy melegfront havat hozhat, vasárnap már markáns hidegfront vet véget a kora tavaszias időnek!

A melegfronthoz a többség a téli időszakban borongós, esős időt társít képzeletben, azonban ezúttal (is) másképp fog alakulni a helyzet. 
A magasban már szerdán este lassú felmelegedés kezdődik, majd a front felhőzete is elér minket csütörtökön, a déli órákban. 
A jelenlegi számítások alapján a Dunántúl nagy részén esőre kell számítani, ez alól a Kőszegi-hegység területe lehet kivétel. Nagy mennyiségű csapadék a Dunántúlon északnyugaton várható, illetve a nyugati határ keskeny sávjában. 

Az áttekintő térképen a lila árnyalatai a havazást jelölik, a kék, zöld, és sárga színek pedig az esőt.

Csütörtökön melegfront hozhat havazást!

Amint a front eléri a Békéscsaba-Budapest vonalat, kellően hideg légrétegekbe fut bele ahhoz, hogy havazással kezdődjön a csapadékhullás, és csak ez után váltson át esőbe. Minnél északabbra, és keletebbre tekintünk, annál később következik be a váltás, a Debrecen-Salgótarjántól északra eső részeken pedig akár végig hó hullhat.

Mivel a kezdeti havazást a legtöbb helyen intenzív eső követi, így ott tartós hóréteg nem tud kialakulni, viszont előtte akár intenzív, nagypelyhes havazás is lehet, ami miatt csúszósabb utakra, és rossz látási körülményekre kell számítani. 

A keleti tájakon 5cm körüli friss hóréteg is kialakulhat, de a hegyekben 10cm feletti friss hó várható! 

Pénteken, és szombaton ismét nagy területen várható csapadék, és a jelen modellek alapján az ország északkeleti csücskében ismét havazás lehet, míg máshol eső, havas eső.

Míg északkeleten kitart a hideg, és mindössze 1 és 3 fok várható nappal, a déli határ mentén 10 fok körüli csúcsértékek lesznek pénteken, valamint szombaton.

A melegfront legerősebb napja, 10 fok körüli értékek várhatóak az ország nagyrészén!


Vasárnap berobban a hidegfront, és mintegy 10 fokot zuhannak a hőmérsékleti értékek, így délen is csupán 2 fok körüli maximumok lehetnek.
A hidegfront erős, a Dunántúlon viharos széllel érkezik, és bizonytalan mennyiségű, valamint halmazállapotú csapadékkal.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!

A lenti ábrán a 850hpa-os (~1500 méteres magasság) térszintre számított hőmérsékleti értékeket láthatjuk, január utolsó napján. Ekkorra már kiszorítja a meleg levegőt az érkező hidegfront.

Vasárnap viharos széllel érkezik a markáns hidegfront!

Ugyanazon időpontra számított széltérképen láthatjuk hogy viharos, akár erősen viharos szél kísérheti a hideg levegő betörését!

A fenti térképek forrásai:
Wxcharts.com
Meteologix.com