Hosszútávú előrejelzés: vasárnap jelentős havazás, átmeneti hideg, majd kitavaszodhat!

Hosszútávú előrejelzés: vasárnap jelentős havazás, átmeneti hideg, majd kitavaszodhat!

Az elmúlt időszak hozta a változékony formát, sokfelé esett hó, néhol eső és az átlagnál néhány fokkal hidegebb volt. A következő napokban egy nap enyhülést követően újabb havazás érkezhet, ezt követően néhány nap hideg, téli idő, majd jó eséllyel kitavaszodhat jövő hét végére.

Hosszútávú előrejelzési animáció, hőmérséklet, csapadék:

A hosszútávú előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Európai összefoglaló kép:

Ciklonok, mediterrán ciklonok csapadékos időszaka, jelentős havazás!

A hét hátra lévő részében, és alapvetően az ezt követő néhány napban Európaszerte ciklonok és mediterrán ciklonok okoznak változékony időjárást. A lentebb elhelyezett nyomási térképen is jól látszik, hogy gyakorlatilag az egész kontinens időjárását ciklonok befolyásolják. Ez a skandináv térségben és a briteknél, illetve Európa nyugati és északkeleti területein havas, szeles időt eredményez, így ott sokfelé hullik a jövőhét elejéig jelentős mennyiségű hó.

A nyomási viszonyokat elnézve, mozgalmas napok előtt áll Európa
Sokfelé jelentős hóréteg halmozódik fel!


A kontinens déli és középső területein azonban ennél változatosabb formát ölt az időjárás, hiszen a mediterrán ciklonok csapadéka és a hideg nem fed át mindenhol, ezért a csapadék halmazállapotát tekintve van választék.
Hazánk szempontjából ez azt jelenti, hogy eső, havas eső és hó is megjelenik a napokban. Csütörtök éjszaka érkezik az első adag vegyes csapadék, sokféle hóval (erről bővebben itt olvashatnak), majd pénteken egy melegfront éri el térségünket, ami csupán átmenetileg okoz az ország déli területein melegedést. Szombaton délen, délnyugaton 6-10 fok sem kizárt. Ezt követően a mediterrán térségben újabb ciklon mélyül ki, ami szombat este éri el hazánkat hidegfrontjával együtt, és újból néhány napra kisöpri a meleget, miközben többfelé okozhat majd jelentős, akár 5-15cm friss havat.

Az ARPEGE által várt hó mennyisége hétfőig.

Átmeneti hideg, majd újból tavasz!

A ciklon mögött észak felől néhány napra ismét hideg levegő áramlik fölénk, így visszatérnek a hajnali fagyok és a fagypont körüli maximumok, néhol csapadék is lehet, bár egyre kisebb eséllyel.
A kontinens nyomási viszonyai átrendeződnek. Egy markáns ciklon mélyül ki az északi vidéken, illetve az észak-atlanti térségben, és egy nagy kiterjedésű anticiklon uralja majd a középső, déli és keleti területeket, amelybe mi is beleesünk.

Magas nyomású területen leszünk


Mivel az atlanti ciklonnak előoldalára kerülünk, a hét közepétől erős délnyugati áramlással meleg levegő áramolhat fölénk, Dél- és Közél-Európa fölé. Bár még változó a modellek által várt melegedés, jelenleg az ország déli részein, akár a 15 fokot is elérhetik a maximumok.

Délen és keleten erőteljes melegedés a magasban, Észak-Európában sarkvidéki eredetű hideg!

Újabb markáns hidegbetörés körvonalazódik!

Bár még távoli kép, ezért nem is írunk vele kapcsolatban részletesen, a modellek jövő hét végétől újabb lehűlést várnak, mely újból télies fordulatot hozhat, kemény fagyokat és csapadékot is. Jól szemlélteti az alábbi GFS fáklya-diagram is, melyen a hőmérséklet a felső, a csapadék az alsó vonalak együttese.

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Az ECMWF és a GFS hasonlóképpen látják a hideg érkezését, bár előbbi nem lát még el odáig:

Részletes hazai hosszútávú előrejelzés:

Pénteken hajnalban még többfelé eshet hó, havas eső. Főként a Tiszántúlon és északon, illetve esetleg a Duna-Tisza közének keleti területein és a főváros térségében reggelig több centiméter megmaradó hó hullhat. Ennek megfelelően ezeken a területeken lehet fagy hajnalban, nyugatabbra 2-5 fok valószínű. Napközben melegfront érkezik, melynek köszönhetően újabb csapadék valószínű. Északkeleten és a hegyekben újabb lepel-5cm eshet, máshol eső lesz. Délutánra az ország jelentős részén megenyhül, élénk délnyugati szél mellett. A maximumok -2 és 10 fok között várhatóak.

Szombaton továbbra is a melegfront határozza meg a nap első felének időjárását. Eleinte még eshet az eső, a hegyekben hó, majd többfelé kisüt a nap. A reggeli minimumok -2 és 5 fok között lesznek, a maximumok  0 és 10 fok körül. Délután mediterrán ciklon érkezik, így északnyugaton, nyugaton és északon már havas eső, havazás kezdődhet. Eleinte eső is eshet.

Vasárnap hajnalban egyre nagyobb területen valószínű vegyes csapadék. Délkeleten főleg eső, máshol havas eső, főleg nyugton és északon hó. A minimumok -6 és 2 fok között lesznek. Napközben folytatódik a csapadékos idő, többfelé hullhat jelentősebb mennyiségű hó. Délkeleten válthat át a legkésőbb, itt legfeljebb késő délutántól várható szilárd csapadék. Nyugaton, északon és a középső területeken lepel-15cm közötti hóréteg valószínű a jelen állás szerint, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a mediterrán ciklonok képesek az utolsó percekben is változtatni pályájukon, ezért érdemes követni a friss előrejelzéseket! A nappali maximumok  -2 és 3 fok között lesznek.

Hosszútávú előrejelzés havazás tavasz

Hétfőn hajnalban még délen, délkeleten havazhat, néhány centiméter friss hó sem kizárt, majd megszűnik ott is a csapadék. A minimumok  -10 és 0 fok között lesznek, a maximumok 0 és 5 fok körül valószínűek. Napközben változóan felhős idő valószínű.

Kedden és szerdán a változóan felhős időben néhol előfordulhat zápor, hózápor, de jelentős csapadék nem valószínű. A magasban fokozatosan enyhébb levegő áramlik fölénk, így az éjszakák is kevésbé fagyosak lesznek és nappal is 5-9 fokot mérhetünk. Ez alól az északi területek kivételt képeznek, hiszen ekkor ott még nappal is fagypont körüli értékek lesznek.

Csütörtökön és pénteken változékonyabb lehet az idő, főként északon eshet az eső, a hegyekben hó is. Jóval melegebb lesz, leszámítva az északi megyéket, mint az előző napokban. Délen, délnyugaton jelen számítások szerint, akár 12-16 fokot is mérhetünk, míg északon 0-4 fok valószínű.

Szombattól észak felől megindul a hideg és ugyan ekkor még délen 10-14 fok valószínű, a jövőhét elejére oda is elérhet a hideg és újra esély lesz zord éjszakákra és fagyos nappalokra, illetve hóra!

A hosszútávú előrejelzésben felhasznált térképek: WXCHARTS