Piros hó eshet Németországban!

Nem elírás, Németországban a hétvégén komoly hóvihar várható, amit a sivatagi por színez, piros hó hullhat!

Meglehetősen különleges, bár nem példa nélküli légköri helyzet áll elő Európában: míg dél felől szokatlanul meleg, szubtrópusi levegő tölti ki a kontinen középső, és keleti tájait, észak felől Nyugat-Európára sarkvidéki eredetű, rendkívül hideg levegő zúdul! Ezek keveredése Németországban valóságos “hóbombát” okoz majd, elsősorban az ország északi területein.

A napokig tartó, intenzív havazás komoly hóréteget képez, 20-30cm friss hó várható. A német meteorológiai intézet figyelmeztetést adott ki a havazás miatt!

Vastag, piros hó hullhat Németországban!

A Wxcharts.com térképén is jól látszik, hogy tetemes mennyiségű hó hullhat le, és bár hazánkban is havazhat északon, kicsi az esélye, hogy piros hó hulljon:

Utolsó térképünkön pedig megmutatjuk, hogy miért is lesz színes a hó. A meleg levegő Észak-Afrikából jelentős mennyiségű port szállít magával, ami megszínezi a lehulló csapadékot. Nyáron, amikor az erőteljes délies áramlás gyakoribb, rendszeresen fordul elő “sáros” eső. Most sem alakul ez másképp, csak ezúttal a havat fogja megfesteni, ami ettől sárgás, pirosas, de akár vérvörös színt is kaphat!

pm2,5 koncentráció, köznapi értelemben a szálló por. Ez fogja okozni a piros havat!

Térképek: Windy.com
Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!