Hosszútávú előrejelzés: az év leghidegebb napjai követhetik a hét eleji csapadékot!

Hosszútávú előrejelzés: az év leghidegebb napjai követhetik a hét eleji csapadékot!

Mivel még több nap van a hideg érkeztéig, változhat az előrejelzés, ugyanakkor már napok óta az alábbi előrejelzés által vázolt forgatókönyv valószínű.

Az elmúlt néhány nap időjárása valószínűleg keveseket győzött meg arról, hogy tél van, ám a folytatás a jelenlegi számítások szerint kárpótolhat minket, hiszen nagy területen hozhat -15 foknál hidegebb hőmérsékleteket. Természetesen mivel ez még napok múlva esedékes, kellő fenntartással kezelendő!

Hosszútávú előrejelzés, hőmérséklet:

Összefoglaló kép:

Jelentős vegyes csapadék, lehűlés a hét elején!

Vasárnap egy mediterrán ciklon alakul ki az Adrián, ami este eléri hazánkat is. A ciklon eleinte melegebb levegőt szállít fölénk, ám ez hétfőn megváltozik. Hazánk a hideg és meleg határán helyezkedik el, ami például Németország északi területein hóvihart eredményez majd.

A határon leszünk, átmenetileg melegedés jön

A ciklon hétfőn hátoldali áramlásával hideg levegőt zúdít hazánkra, így a csapadék a végén már sokfelé vegyesen hó, eső, havas eső lesz. Északon és a hegyekben eshet pár centiméternyi friss hó.
A hideg átmenetileg elönti hazánkat, ami a hét elejére fagyokat és hidegebb keddet eredményez majd, amikor délelőtt néhol havazhat is.

Hétfő este a magasban megindul a hideg délre.

Átmeneti enyhülés, majd akár jelentősebb hó csütörtökön!

Ezt követően szerdán átmenetileg egy újabb mediterrán ciklon melegfrontja következtében enyhülés kezdődik, mellette néhány milliméter eső, a hegyekben ónos eső és hó is hullhat.
A hét első napjaihoz képest a Skandinávia térségében kialakuló anticiklon egyre délebbre halad, ami a ciklonok pályáját és aktivitását főként a kontinens délnyugati részére szorítja vissza. Ez lesz az oka annak, hogy szerdán és eleinte még csütörtökön is a hideg visszaszorul és a levegő hőmérséklete ismét délen 10 fok köré szökken.

Az olaszoknál kialakuló mediterrán ciklon felhőzete már szerdán elér minket.


Ám ez csütörtökön megszakad, amikor egy markáns mediterrán ciklon halad át térségünkön, mögötte a spanyol, brit és skandináv térséget is anticiklon foglalja el. Eleinte a ciklon meleget és esőt, majd délutántól markáns lehűlést és egyre inkább havat hoz magával, ami a hegyekben akár 5-10cm friss hóréteget is eredményezhet.

Megérkezik a csapadék
Fölöttünk a ciklon. A nyomási térkép is érzékletesen szemlélteti.

Az év leghidegebb időszaka érkezhet!


A tőlünk nyugatra elhelyezkedő anticiklon napokra blokkolhatja a ciklontevékenységet az Atlanti-óceánon, ezzel ugyan kissé szárazabb időt teremtve, ám egyúttal gátat szabva a melegnek és szabad utat engedve a Szibériából leszakadó sarkvidéki eredetű hidegnek.
A jelenlegi számítások szerint a briteknél egy meglehetősen erős, közel 1050hPa nyomással rendelkező anticiklon alakulna ki, miközben Európa keleti és északkeleti területein ciklonok tevékenykednének és hideget rántanának le magukkal. Mi ezen 2 pólus peremén helyezkedhetünk el, ami olykori havazást, általában nem jelentős mennyiségűt, és akár tartósabb szibériai hideget jelentene számunkra. Ez azt jelenti, hogy a magasban -15, -25 fok közötti hideg levegő érkezne, nagyjából 1500m-en, ami a talaj szintjén éjszakánként kemény fagyokat, és nappal is fagyos időt eredményezne.

Anticiklon a briteknél. Rendkívül magas légnyomással.
Nagy adag hideg szakadhat le északról


Noha még távol van, azért érdemes megemlíteni, hogy a hosszútávú modellek a hétvégére éjszakánként nagy területen  -15, -20 fok körüli, akár az alatti értékeket várnak és nappal is -5, -10 fokot. Egyelőre ezt még korai lenne kijelenteni, hogy ilyen mértékben elönt minket a hideg, de egyértelmű, hogy markáns változás előtt állunk és jó valószínűsége van, hogy az év leghidegebb időszaka jön!

Érdekességnek: a CMC GDPS modell hétfő éjszakára meglehetősen hideget prognosztizál!

Az alábbi GEM és GFS hosszútávú modellek fáklya-diagramja szemléletesen mutatja be, hogy a lehűlés nagy valószínűséggel markáns lesz, hiszen a különböző úgynevezett eps tagok és ezek átlaga is jóval az átlag alá esik!

GEM
GFS

Fáklya-diagramok: wetterzentrale

Részletesen:

Vasárnap reggel az ország déli területein pára, köd képződhet, míg máshol eső, északon eleinte hó, ónos eső, majd eső várható. Napközben főként az északi harmadon fordulhat elő további csapadék. A minimumok  -2 és 5, a maximumok 3 és 15 fok között lesznek.

Hétfőn a csapadékfajták felvonulnak hazánkban, hiszen egy mediterrán ciklon melegfrontja, majd hidegfrontja is elér minket, országszerte jelentős csapadékkal. Eleinte eső eshet, majd délutántól záporos, esetleg minimális eséllyel zivataros csapadékkal hidegfront érkezik, ami nyugat és észak felől havas esőbe és hóba vált át. Ekkor a hegyekben és nyugaton eshet némi megmaradó hó is. Délelőtt a délies, délután az északi szél erősödhet meg. A minimumok -3 és 6, maximumok -3 és 10 fok között lesznek.

Kedden elönti hazánkat a hideg levegő, így eleinte még havazhat is a hajnali órákban, majd átmenetileg megszűnik a csapadék. A reggeli minimumok -5 és 2 fok között lesznek. Napközben egy újabb mediterrán ciklon felhőzete érhet el minket, ami vegyesen havas esőt, esőt és havat is hozhat, de jelentős megmaradó hó nem valószínű. A maximumok  -4 és 12 fok között lesznek.

Szerdán újabb mediterrán ciklon érkezik, mely eleinte északon még havat okozhat, majd átmenetileg mindenhol eső valószínű. Ismét jelentős csapadék hullhat. Reggel -3, 5, nappal -4 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk. Nyugat felől megkezdődik a hideg beáramlása és ott estétől hó valószínű.

Csütörtökön folytatódik a csapadékos időjárás. Eleinte hó, havas eső, délkeleten eső valószínű, majd a csapadék megszűnését megelőzően országszerte havazhat. Általában néhány centiméter megmaradó hó eshet legfeljebb, de a hegyekben a 10cm-t is elérhető a friss hó vastagsága. A hőmérsékletek reggel  -4 és 7, napközben -6 és 2 fok között lesznek. Megerősödik az északi szél.

Péntektől hétfőig az időjárás hasonló módon alakul majd. Néhol kisebb havazás előfordulhat, de jelentős csapadék nem valószínű. Változóan felhős idő lehet és országos fagyok.
Pénteken reggel északon, északnyugaton, akár -15, -20 fok is lehet, de országszerte  -10 fok köré hűlhet a levegő. Napközben  -2 és  -9 fok között várható.

Szombaton, vasárnap és hétfőn is a péntekihez hasonló idő valószínű, néhány fokkal még hidegebb lehetséges. Napközben is komoly fagyok és éjszaka is kemény hideggel.

Hosszútávú előrejelzés hideg csapadék

Térképek: WXCHARTS

Részletes térképek: Metkép

Borító: WXCHARTS