Így tör be orkán erejű széllel a -20 fok!(Animáció)

Így tör be orkán erejű széllel a -20 fok!(Animáció)

Tavaszból a zord hidegbe 5 óra alatt:

Már a meteorológia apraját-nagyját lázba hozta a csütörtökön érkező markáns hidegbetörés, ami szó szerint ajtóstól ront a házba.
A hidegfront szerda éjszaka, csütörtök hajnalban tör be északnyugat felől. Ekkor Győr térségében már -3, -7 fok lehet, míg délkeleten 11, 12 fok lesz. Reggelre a Tisza vonaláig érhet, majd délre már országszerte fagyhat: a legtöbb helyen -5, -9 fok lesz.
A hideg érkeztét és a vele járó szél lehetőségét az alábbi videón jól  megfigyelhetjük, ugyanis néhány óra leforgása alatt a magasban közel 20 fokot hűl a levegő. A sűrű izobár vonalak is jelzik, hogy viharos szelet hoz magával.

Az alábbi videón a talaj szintjén történő lehűlést figyelhetjük meg. Ez a GFS modell által prognosztizált értékeket tartalmazza. Megjegyeznénk, hogy az egyik legszelídebb modell. Társai ennél hidegebbet várnak:

Viharos, sőt néhol orkán erejű széllel törhet be a hideg!

A lehűlés nem marad nyomtalan a légmozgást illetően sem, amire ráerősít a ciklon magja és a közeledő anticiklon középpontja közötti rendkívül nagy nyomáskülönbség. Nagy területen fokozódhat viharossá a légmozgás csütörtökön, általában 60-90km/h közötti szél lesz, de a Bakonyban és a Budai hegyekben orkán erejű, akár 120km/h-t meghaladó lökéseket is mérhetünk! Komoly károkat okozhat és magas hótorlaszokat emelhet a lehulló, akár jelentősebb mennyiségű hóból!

Csütörtök hajnalban 4 óra
Reggel 7 óra
Délelőtt 10 óra
Orkán szél -20 fok extrém hideg
Délután 1 óra
Délután 4 óra
Este 7 óra
Este 10 óra
Szinte országszerte havazhat

Részletesen a hidegről és a hóról ide kattintva olvashat!

A videóban szereplő térképek és hótérkép: wxcharts

Széltérkép: OMSZ

Borító: kcgov.com

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!