Károkozó (~100km/h) szélvihar, 20 fokos lehűlés érkezik!

Károkozó (~100km/h) szélvihar, 20 fokos lehűlés érkezik!

Csütörtökön megtörik átmenetileg az átlagnál melegebb időjárás. Ekkor egy erős mediterrán ciklon markáns hidegfrontja szó szerint ránkzúdítja a hideget, ami addig leginkább a Kárpátok túloldalán várakozik és legfeljebb leheletnyi jut belőle az ország északi részeire.

20 fokos lehűlés órák alatt!

Csütörtökön hajnalban északnyugat felől viharossá fokozódó szél kíséretében megérkezik a hideg. Ekkor a magasban a kezdeti 3-4 fokról -17,-20 fok köré hűl a levegő, illetve a 2 méteres magasságban is a szerdai 6-13 fokról országszerte -5 alá, -10 köré hűl a levegő péntek reggelre, északon a szélcsendes helyeken  -16, -19 fok valószínű! Sokfelé közel 20 fokkal lesz hidegebb, mint az előző napokban!

Szerda délután 1500m magasságban
Péntek reggel 1500m magasságban
Hőmérséklet szerda délután
Hőmérséklet péntek reggel

Károkozó szélvihar!

A rendkívül hírtelen történő drasztikus lehűlés, illetve az anticiklon-ciklon közti nyomás különbség együttesen kedvez az erős, sőt viharos szélnek. Az Északi-középhegység és a Tátra által árnyékolt sávot leszámítva a legerősebb lökések nagy területen 60-90km/h körüliek lehetnek, de a Dunántúlon és a Győr-Szeged széles sávban a 100km/h-t is elérhetik, a Bakonyban akár >110km/h-s széllökéseket is mérhetünk. Várhatóan károkat okoz majd az erős légmozgás!

Viharos, a Bakonyban közel orkán erejű szél!
Károkozó szélvihar lehűlés
Az éjjeli frissítés 120km/h-t meghaladó lökéseket is várt a csúcsokon és nagy területen 100km/h fölötti szelet!

Hőtérkép: omsz

Magassági hőmérséklet és szél: wxcharts

Borító: detecting.us