Érkezik a tél: 100km/h-s szélvihar, havazás, 20 fokos lehűlés!

Érkezik a tél: 100km/h-s szélvihar, havazás, 20 fokos lehűlés!

Az előttünk álló nagyjából 48 óra időjárása drasztikus változást hoz hazánk időjárásába és károkat is okozhat!

Szerdán jelentős csapadék, hegyekben hó!

Szerdán újabb mediterrán ciklon érkezik, melynek melegfrontja hazánkban országszerte jelentős mennyiségű esőt, a hegyekben havas esőt, havat és ónos esőt hozhat. Már a reggeli órákban is elkélhet az esernyő és főleg a Balaton-Debrecen vonaltól északra érdemes óvatosan vezetni, hiszen ónos eső is eshet. Napközben folytatódik az esőzés, amit a hegyekben havazás válthat és ott lepel-5cm hó hullhat, bár ennek az olvadás és a magasban érkező meleg miatt a mennyisége még eléggé bizonytalan. Elképzelhető, hogy ennél nagyobb mennyiségű hó hulljon északon!

A várható csapadék szerda éjfélig. WXCHARTS

Este szélviharral érkezik a hidegfront!

Szerda este megérkezik a hidegfronti része a ciklonnak, ami szélviharral ronthat ránk és egészen péntek hajnalig viharos erejű lesz a légmozgás. A legerősebb szél a Dunántúlon és a Győr-Szeged sávban, valamint északkeleten és a Budai hegyekben, Börzsönyben lehet. Ezeken a részeken nagy területen lehetnek 70-90km/h-s lökések!
A Bakony és Balaton térségében 100-110km/h-s károkozó szélvihar lehetséges!

Szélvihar havazás tél lehűlés

Havazás, hófúvás!

Szerdán napközben északon és esetleg nyugaton, valamint a Bakonyban eshet néhány centiméter hó, majd éjszaka a hidegfront leginkább a Dunántúl nyugati felén, kiemelten Sopron térségében, az Őrségben, kisebb mennyiségben a Bakonyban okozhat havat.
Hajnalra leginkább északon eshet mérhető mennyiségű hó, máshol maximum lepel keletkezhet.
Reggeltől péntek délig a Miskolc-Békéscsaba széles sávban egy erős összeáramlás mentén hózáporok okozhatnak havat. Jellemzően 4-8cm közötti mennyiséget, de a Tisza-tó és a Bükk környéke elképzelhető, hogy 10cm-t elérő mennyiségű hóban részesül.
A szél elsősorban a Dunántúl nyugati részein és az Északi-középhegység csúcsain építhet hófúvást, de kisebb hótorlaszok az összeáramlás mentén sem kizártak, bár ott nem lesz jellemző az erős légmozgás.

20 fokos lehűléssel jön a front!

A szélvihar többek között a hirtelen jelentős lehűlés miatt alakul ki. Ugyan nem délkeleten lesz a leghidegebb péntek reggelre, hiszen északon -16, -18 fok lesz, míg délkeleten csupán  -8, -10 fok, ugyanakkor északon fagypont körül lesz már szerdán is, ellenben délkeleten 10-12 fokos enyhe idő lesz. A köztes területeken is jelentősen lehűl a levegő és péntek reggel országszerte -7, -16 fok körül alakul a hőmérséklet!

A szél következtében a hőérzet jóval kevesebb lehet. A szeles tájakon csütörtök estétől  -13, -18 fok közötti hőérzetünk lehet.

Térképek: Tarkó Péter, Metkép

Borító: MTI fotó

Ma északon szakadt a hó!