Áradnak a folyók északon, III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben!

Északon erősen áradnak a folyók, egyes szakaszokon III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben!

Az elmúlt napok sok csapadéka megtette hatását, északon több folyónk is árad, a Takta alsó szakaszán, valamint a Sajón III. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe, itt mintegy 43km-en végeznek árvízvédelmi munkálatokat a szakemberek, az előrejelzések szerint kis mértékben még áradni fognak a folyók.

A Bodrog Sárospataknál
Fotó: MetKép/Muha Zoltán

Másodfokú készültséget mintegy 68km-en, elsőfokút pedig 1039km-en rendeltek el. A Tisza felső folyásán, egészen Tiszaroffig elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, 502km hosszúságban.

A következő napokban további, jelentős mennyiségű csapadék várható, így elhúzódhat a folyók apadás. A GFS, és az ECMWF eltérő területi eloszlásban várja a további csapadékot, de mindkettő jelentős mennyiséget prognosztizál.

Lassú apadás várható a folyókon, ha ennyi csapadék hullik, esetleg tovább erősítheti az áradást is.
Forrás: Wxcharts.com
Forrás: Wxcharts.com
A Bodrog Sárospataknál
Fotó: MetKép/Muha Zoltán

Szamosdarán (Románia) is komoly gondot okozott a nagy mennyiségű csapadék, ezen a csatornán napi 350.000m3 vizet szivattyúznak ki a 8-as csatornába, ami a Szamosba ömlik, azaz néhány nap alatt több, mint 1 millió köbméter víztől szabadították meg a földeket!

A Szamos Szamosdaránál
Fotó: MetKép/Barakonyi Levente

Az Index információi szerint a Sajó kilépett medréből, és két útszakaszt is le kellett zárni. Nam lehet közlekedni a Sajókazát Aggtelekkel összekötő úton; Sajókaza térségében az út első egy kilométeres szakaszán, itt az autósok Múcsony felé kerülhetnek, valamint szintén le kellett zárni a Putnok–Borsodbóta összekötő út Putnok és Sajóvelezd közötti egy kilométeres szakaszát; a közlekedők Vadna felé tudnak kerülni.

Borítókép: MetKép/Muha Zoltán