Hosszútávú előrejelzés: 15-20 fokos melegedés jövő hét végére!

Hosszútávú előrejelzés: 15-20 fokos melegedés, jövő hét végétől 10-16 fok!

A zord hideg után jövő héten elkezdődik az enyhülés, ami a hét második felétől lesz igazán erőteljes. Jelenleg úgy tűnik, tavaszias irányba indul el időjárásunk. A szombati -1, -6 fokos maximumokhoz képest néhol 20 fokkal melegebb lesz!

Animációs hosszútávú előrejelzés, hőmérséklet:

A hosszútávú előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Köszönjük, ha a piros “YouTube” feliratra kattintva feliratkozásoddal támogatod munkánkat!

Átfogó európai kép:


Keletebbre szorul a sarkvidéki hideg!

Noha jelen pillanatban a kontinens középső és északi területein, sőt délkeleten is fagyos, sokfelé rekord hideg levegő helyezkedik el, hamarosan kiszorul keletre. Az észak-atlanti térségben újból a ciklonok veszik át a terepet. Egy meglehetősen aktív és erős ciklonrendszer déli áramlása visszaszorítja a hideget északkeletre, keletre, így fokozatosan hazánk fölött is kisebb lesz a befolyása.

Elindul keletre a hideg


Európa középső széles sávjában anticiklon helyezkedik el, keletre és nyugatra ciklonok. Ez a felállás is valamelyest megbomlik majd, hiszen az anticiklon keletebbre vonul, a ciklonok leginkább a nyugati és északnyugati területeket érintik, ugyanakkor frontjaik már a hét elején is elérik térségünket.

Szépen kirajzolódik a középső és egyelőre nyugati területeken elhelyezkedő anticiklon és két oldalról a ciklonok.

Hétvégéig nyomunkban a hideg levegő!

A hét közepétől, egészen a végéig a frontokkal tarkított időjárás lesz jellemző hazánk és Európa középső, nyugati és északnyugati területeinek időjárására. Ezt leginkább annak köszönhetjük, hogy az Atlanti-óceánon folyamatosan képződő ciklonok több központú rendszere, illetve a tőlünk keletre elhelyezkedő anticiklon “viaskodik” egymással. A magas nyomású képződmény már túl keleten lesz ahhoz, hogy meggátolja a ciklonok kontinensünkre történő lépését, mégis a nyugati részekre szorítja vissza pályájukat és frontjaik is csak legyengülve érik el a középső sávot, így hazánkat is.

A hét közepén már az átlagnál melegebb lesz
Továbbra is jönnek-mennek a frontok

Hétvégétől erőteljes melegedés jöhet!

Bár jelenleg a legtöbb időjárási modell azzal számol, hogy beköszönt a tavasz, még van némi bizonytalansága a helyzetnek. A hétvégén nagyon valószínű, hogy a tőlünk nyugatra örvénylő ciklon előoldalán több fokkal melegebb, tavaszias hőmérsékletű levegő áramlik Dél- és Közép-Európa fölé. Ebben jelenleg már a legtöbb modell és azok számításai is egyeznek.

Tavaszias meleg érkezik a magasban
Több fokkal az átlag fölött


Ezt követően azonban nagy a bizonytalanság, hiszen az egyik forgatókönyv szerint egy északon kialakuló ciklon hátoldalán újabb hideg érkezne, míg a másik szerint elkerülne minket és egy délnyugaton kialakuló ciklon melegszektorában 16-20 fokos meleg lenne, és utóbbi jóval nagyobb valószínűséggel következhet be! Egyelőre ez a helyzet még várat magára a pontosság terén, de a tavaszvárók kezdhetnek reménykedni, ugyanis az első igazán tavaszias hét érkezhet egy kis szerencsével!

Újabb anticiklon telepszik Európára, ezúttal meleget hozva!

A GFS modell fáklya-diagramján a modell különböző számításai ugyan nagyobb szórást mutatnak, de a vastag fehér, azaz ezek átlaga és a vastag zöld, azaz a fő számítás egyértelműen a vastag piros, az átlag fölé emelkedik!

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?geoid=54904&model=gfs&var=201&run=6&lid=ENS&bw=1

Hazai részletes hosszútávú előrejelzés:

A szerdáig szóló részletes előrejelzés térképpel ide kattintva érhető el!

Csütörtökön reggel az ország északkeleti felén fagyhat, -5, 0 fok között mérhetünk, máshol általában  -1 és 3 fok között. Napközben sok napsütés valószínű, a szél mérsékelt marad. Hegyeinket leszámítva kellemes idő lesz, délen 7-11, máshol 5-6 fokkal.

Pénteken hajnalban északon fagyhat, máshol 0 és 5 fok körül alakulnak a minimumok. Csapadék érkezik, de jelentős mennyiség nem valószínű. Általában eső lesz, de a hegyekben hó, havas eső várható. A maximumok  -2 és 8 fok között alakulnak.

Szombaton a hegyekben még fagyhat, máshol 0 és 4 fok lesz. Napközben további gyenge csapadék előfordulhat, általában eső, de a Mátra és Bükk csúcsain havas eső, hó is. A maximumok 0 és 11 fok között lesznek.

Vasárnap hajnalban legfeljebb a hegyekben fagyhat, máshol 2-8 fok lesz. Gyenge eső bárhol kialakulhat. Napközben is változóan felhős idő lesz, néhol gyenge esővel, záporral. A maximumok 5 és 16 fok között lesznek.

Hétfőn reggel 2 és 8 fok közötti hőmérsékletek lesznek, napközben 5-15 fok valószínű. Országszerte több órára kisüthet a nap!

Hosszútávú előrejelzés 20 fok meleg

A hosszútávú előrejelzés térképei: WXCHARTS