Órákon belül leszállhat a Marsra a Perseverance

Újabb marsi rover érkezik a szomszédos bolygó felszínére

A tudományos és csillagászati világ már nagyon várja a Perseverance marsjáró, vagy más néven rover ma, azaz 18-án 21:55-ös érkezését. A NASA által csak a rettegés 7 percének nevezett leszállási folyamatról itt található animációs videó mutatja be, hogy hogy érhet talajt a marsjáró:

Várhatóan a Marsra így érkezik meg a Perseverance rover
Forrás: NASA JPL
Perseverance ereszkedése a Mars felszínére az égi daru segítségével

A NASA ezt a szokatlanul bonyolult és autonóm eljárást már a Curiosity Rover kapcsán használta, ami azóta is rengeteg tudományos sikerrel honorálta meg a szomszédos bolyónkon végzett munkát.
Viszont most először az új tudományos műszerek mellett számtalan újítást is belecsempésztek. Ezeket nem szeretnénk egyesével kivesézni, szeretnénk javasolni egy nagyszerű videót, amit Gergő nagyszerű előadásmóddal, részletesen felvázol:

https://www.youtube.com/watch?v=kgJA9RNZjMg
Részletes és magyar videó a Perseveranceről

Ha a NASA-nak sikerül ez a nagyon nehéz és összetett küldetés, azzal valószínűleg rengeteg új ismeretet szerezhetünk a Mars korai történetéről, arról, hogy több milliárd évvel ezelőtt hogy vesztette el a légköre egy jelentős részét és a vízkészletével mi történthetett.

Bár igazi áttörést a 2030-as évek végei hozhatnak, amikor talán lehetőség nyílik az embereknek is vizsgálni egy másik bolygó felszínét, de az addig vezető út még nagyon hosszú és a tudományos társadalom előtt hosszú ideje húzott mézesmadzag még mindig közel évtizedes messzeségben van.

Forrás: https://mars.nasa.gov/mars2020/