Újra visszatérhet a télies idő vagy marad a tavasz? (Videós előrejelzés)

Újra visszatérhet a télies idő vagy marad a tavasz?(videós előrejelzés)

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozol!❤

A hónap vége felé a modellek lehűlést prognosztizálnak, melyről már több fórumon megjelentek hírek, hogy télies időt hozhat a március első hetére. Annak igyekeztünk cikkünkben utána járni, hogy kell-e még tartanunk hótól és hidegtől a közeljövőben!

Hosszútávú videós előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Több fokos lehűlés jön a magasban!

Egyértelműen látszik a hosszútávú modelleken, hogy február utolsó napjaiban lehűlés éri el térségünket. Ám ennek mértéke még megoszlik, amit a cikk későbbi bekezdésében elemzünk.
A tartós déli áramlást követően megerősödő széllel észak felől hidegebb légtömegek érkeznek fölénk a hónap végére. A 850hPa-os (kb. 1500m) magasságban várható hőmérsékletek az átlag köré kúsznak majd, ugyanakkor ez a majdnem 10 fokos lehűlés nem biztos, hogy mindenhol hidegebbet jelent majd. Ennek egyszerű oka van. A ködös tájakon hiába lesz a magasban kimondottan meleg, 2 méteres magasságban hideg lesz, 2-5 fok. A hidegebb levegő érkezése széllel együtt történik, ami a ködöt kisöpri és több órára a nap is előbújhat, tehát akár 5-12 fok is lehet.

A hét elején az átlagnál jóval melegebb lesz.
A hónap elején néhány fokkal hidegebb lehet.

Több hullámban is érkezhet valamivel hidegebb levegő!

Alapvetően a friss számítások szerint a sok éves hőmérsékleti átlaghoz közeli értékekre számíthatunk majd, viszont tartósan melegebbre egyelőre, a jövő hónap első napjaiban nem, ugyanis több hullámban kaphatunk falatokat a hidegebb levegőből. Ennek köszönhetően éjszakánként még fagyhat és nappal sem lesz meleg, általában 4-10 fok lehet.

Március 1.
Március 5.
Március 8.

Csapadék lesz?

A hónap elején nő a csapadék esélye, ekkor a hidegfront, majd egy mediterrán ciklon is okozhat csapadékot, ám a jelentős országos csapadék valószínűsége csekély.

Van esély téli időre, hóra?

Bár a fenti forgatókönyv a legvalószínűbb, a hidegebb kimenetelt sem lehet elvetni, hiszen a modellek számításai között az elmúlt napokban akadtak ennél jóval téliesebb forgatókönyvek is, melyek több fokkal hidegebb időt és még havat is tartogatnak. Mivel ez még több nap múlva következik be, a bizonytalansága is nagyobb és noha némi esély van a télies időre, lényegesen több a valószínűsége az átlagos hőmérsékleteknek!

A GFS tegnapi futása március 3-ra téliesebb időt vár.
A CMC GDPS szintén
Visszatérhet a téli idő előrejelzés
A friss GFS futás jó hideggel számol március első felére
A fáklyán azonban az átlaghoz közeli hőmérsékleteket láthatunk a különböző eps tagok átlagaként!
Az elmúlt néhány futás összesítve is leginkább a sok éves átlaghoz húz!
A sok éves átlagnál több fokkal hidegebbet vár a friss GFS számítás!
Bár elég csekély az esélye hónak, nem zárható ki. Egyes számítások minimálisat várnak. (Lila a hó)

Összegezve:

A magasban lehűlés érkezik, de csupán az átlaghoz hűti vissza az értékeket, ugyanakkor ezt leginkább hajnalonta érezhetjük majd, amikor komolyabb fagyok is előfordulhatnak. Nappal viszont 10 fok körüli értékek valószínűek. A kemény hidegnek minimális esélye van!

A jövő héten tavasz és a köd küzdenek egymással! Ide kattintva bővebben is olvashat róla!

Előrejelzési térképek: wxcharts

Fáklya: wetterzentrale