Hosszútávú előrejelzés: a hidegfront után ismét 12-17 fok, majd hidegbetörés, akár hóval!

Hosszútávú előrejelzés: a hidegfront után ismét 12-17 fok, majd hidegbetörés, akár hóval!

Az előttünk álló napok időjárása már változékonyabb lesz, hiszen hétvégén egy hidegfront hoz hideg levegőt, amit egy újabb anticiklon követ, ám a jövő hétvégére markáns hidegbetörés érkezhet, és akár hó is hullhat!

A nyomási viszonyok jelenleg

Európai hosszútávú előrejelzés:

Hosszútávú videós animációs előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Hidegfront töri meg az anticiklonális meleget!

A kontinens középső és déli területeit “bekebelezte” az az anticiklon, ami hazánkban is nyugodt, meleg időt okozott. A légörvények az Atlanti-óceánon és Európa északi területei fölött okoznak csapadékot és szeles időjárást. A hazánkat is érintő front egy már Oroszország felé tartó ciklonhoz tartozik. Ennek köszönhetően az átlagnál 10-12 fokkal melegebb hőmérsékletek átmenetileg a normális, illetve annál néhány fokkal hidegebb értékekre csökkennek és főleg hazánktól keletre havazhat is.

Az átlagnál pár fokkal hidegebb lesz a hétvégén

Újabb meleghullám érkezik!

Ám ez a front és a hozott hideg nem lesz hosszú életű, ugyanis nyugat felől egy újabb anticiklon fedi le a kontinens jelentős hányadát, melybe déli áramlásnak köszönhetően ismét meleg levegő áramlik. Ismét néhány nap tavasz következik, amikor nagy területen mérhetünk Európa szerte 10-20 fok közötti meleget és csapadék sem lesz.

Újból 8-10 fokkal melegebb lesz.

Hétvégén sarkvidéki hidegleszakadás hozhat fagyokat, havat sokfelé Európában!

A hullámvasút leszálló ágára kerülve újabb erős hidegleszakadás jöhet a kontinensre, mely kiemelten Németország északi részétől Oroszországig hozhat zord időt, többfelé havat és erős szelet. Hazánk és a Balkán rövidebb időre ugyan, de jó eséllyel kap a hidegből egy nem kívánt falatot, ami mediterrán ciklont is generál majd. Bár még nagy a bizonytalanság, de a hidegfront, majd a ciklon is hozhat a környező országokba és hazánkba is vegyes csapadékot. Eső, havas eső és hó is előfordulhat a jelenlegi számítások szerint!

Hosszútávú előrejelzés hidegfront meleg hó
5-10 fokkal hidegebb lehet az átlagnál

Részletes hazai hosszútávú előrejelzés:

Szombaton hidegfront érkezik, melynek köszönhetően feltámad a szél. Reggel főként a Dunától keletre eshet eső, a hegyekben havas eső is eshet. Napközben megszűnik a csapadék, változóan felhős idő lesz. A minimumok -2 és 5, a maximumok 3 és 11 fok között lesznek.

Vasárnap és hétfőn hasonló időnk lesz. Élénk lehet az északias légmozgás. Változóan felhős időnk lesz és csapadék nem valószínű. A minimumok  -7 és 2 fok között lesznek, míg a maximumok 3 és 11 fok körül alakulnak.

Kedden még hűvösebb lesz, de a szél fokozatosan déliesre fordul. Csapadék nem lesz, sokat süthet a nap. A minimumok  -4 és 3 fok, a maximumok 5 és 13 fok között lesznek.

Szerdától péntekig nyugodt időnk lesz, a nap is sokat süthet, bár ismét megjelenhetnek tartósabb ködfoltok, főként északon. A minimumok -2 és 5, a maximumok 8 és 17 fok között lesznek. (Pénteken délután észak felől feltámadó széllel, záporokkal, hózáporokkal hidegfront érkezik.)

Szombaton hidegfront jön, ami markánsabb lehűlést is hozhat a hétvégére. A front mentén eső, hó, havas eső egyaránt eshet. A minimumok -4 és 2, a maximumok -1 és 4 fok között lesznek.

Vasárnap hideg lesz. Reggel  -6, 0 fok között mérhetünk, délután -2 és 7 fok körül. Egy mediterrán ciklon felhőzete sodródhat fölénk, ami esőt és vegyes csapadékot okozhat!

A lehűlés mértéke még bizonytalan, de a sok éves átlag alatti értékek nagyon valószínűnek a jelenlegi számítások alapján!

Az ECMWF modell által várt hó a következő hétvégén
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Hőtérképek: wxcharts