Folytatás: -5, -10 fokos fagyok után tavaszi idő, változékonyság! (Videós előrejelzés)

Folytatás: -5, -10 fokos fagyok után tavaszi idő, változékonyság! (Videós előrejelzés)

Pénteken hidegfront érte el hazánkat, mely némi csapadékot és a magasban sarkvidéki eredetű hideg levegőt szállít magával. Ennek köszönhetően néhány napig az átlagnál hidegebb időnk lesz, majd enyhülés kezdődik!

A magasban hideg érkezett fölénk

Európai összefoglaló előrejelzés:

Hosszútávú animációs előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Sarkvidéki hidegleszakadás!

A következő néhány napban szinte Európa szerte az átlagnál hidegebb időjárást tapasztalhatunk. Ennek két nagy hulláma lesz a napokban. Az egyik éppen ma érte el hazánkat is. Egy ciklon, mely azóta már Oroszország területén okoz havazást, megindította dél felé a hideg levegőt, majd egy újabb ciklon a hétvégén további hideget szállít, ám ennek súlypontja hazánktól keletre helyezkedik majd el. Eközben az Atlanti-óceánon anticiklonok gátolják az erőteljes délies áramlást. A jövő hét első feléig ez az elrendeződés lesz a meghatározó. Ekkor a csapadék zöme a kontinens délnyugat-északkelet tengelye mentén hullhat.

Az átlagnál szinte az egész kontinensen hidegebb lesz

Fokozatosan visszavonul a hideg, jönnek a ciklonok, viharciklonok!

A hét közepétől az óceánon elhelyezkedő anticiklonok “felmondanak” és megindulhat az atlanti térségben a ciklontevékenység. Ekkor viszonylag nagy lesz a különbség a délről érkező meleg és a még észak, északnyugat felől leáramló hideg levegő között. A modelleken több heves, akár viharciklon kategóriát elérő légörvény látszik, melyek a Brit-szigeteket és Skandináviát célozzák meg. Ezeken a területeken orkán erejű szelet, heves esőzést, sőt északon hóvihart okozhatnak.

Csapadék
Széltérkép


Ezzel egy időben Dél-Olaszország és  Fekete-tenger vonalon anticiklon épül ki, mely dél felől az átlagnál több fokkal melegebb levegő érkezik.
A köztes területeken, így hazánkban is, a hideg és a meleg harca folyhat. A ciklonok frontjai egymás után érkezhetnek, kisebb esővel, eleinte a hegyekben hóval, majd egyre jobban a meleg veszi át a terepet és mindenhol esőt hozhatnak a hidegfrontok, sőt már a zivatar esélyek is javulnak. A hónap közepén a jelenlegi számítások szerint, akár 20-25 fokot is mérhetünk, de a hosszú időintervallum miatt ez még rengeteget változhat!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Kontinens szerte melegebb lehet az átlagnál a jövő hétvégén, azt követő héten!

Részletes hazai előrejelzés:

Hosszútávú animációs előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Szombaton hajnalban még a Duna vonalában és délen előfordulhat hózápor, majd mindenhol megszűnik a csapadék. A minimumok 2 és -6 fok között lesznek. Napközben változóan felhős időnk lesz, több órás napsütéssel. Ennek ellenére a maximumok csak 2 és 10 fok között várhatóak.

Előrejelzés fagy tavasz

Vasárnap és hétfőn hasonló időnk lesz. Reggel országszerte fagyhat, néhol párásság lehet, ami az útra lefagyhat. A minimumok 0 és -8 fok között lesznek, de a fagyzugos helyeken -10 fok sem kizárt!
Napközben több órás napsütésre készülhetünk, a szél általában mérsékelt lesz. A maximumok 3 és 10 fok között lesznek.

Kedden még hajnalban országszerte fagyhat, 0 és -6 fok közötti minimumokkal, majd napkozben a napsütésnek köszönhetően már többfelé 10 fok fölé emelkedhetnek a csúcsok.

Szerdán a keddihez hasonló időjárásunk lesz, sok napsütéssel, mérsékelt déli légmozgással. Reggel még északon és a Kiskunságban fagyhat, máshol fagypont körül, kicsivel fölötte mérhetünk. Napközben már sokfelé 10-15 fokot mérhetünk.

Csütörtökön újabb hidegfront érkezik, ám napközben még többnyire napos idő lesz, csupán délután borulhat be észak, északnyugat felől. Reggel -2 és 4 fok között mérhetünk, délután 6 és 15 fok között, majd erős északnyugati széllel, záporokkal, a hegyekben hózáporokkal este hidegfront érkezik.

Pénteken országszerte előfordulhat eső, zápor, a hegyekben hózápor és az északias szél is élénk lesz. A minimumok 0 és 5, a maximumok 2 és 12 fok között lesznek.

Szombaton elszórtan lehet zápor, kisebb eső, de napsütésre is számíthatunk. Reggel 0 és 5 fok valószínű, délután 8-15 fokig melegedhet a levegő.

Egy kis érdekesség:

A folytatásban marad a változékonyság,  ám egyre melegebb lesz és az ezt követő héten, akár már 20-25 fokos meleget is tapasztalhatunk. (Mivel még távol van, változhat.)

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
A GFS modell március 20-ra várt maximumai

Emelkedő értékeket vár, mind a determináns, mind az egyes futások átlaga:

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Az előrejelzés térképes alapja: wxcharts