Hosszútávú előrejelzés: fagyok után erős melegedés, majd sok csapadék, lehűlés!

Hosszútávú előrejelzés: fagyok után erős melegedés, majd sok csapadék, lehűlés!

Az elmúlt napok sokfelé zord reggelekkwl indultak, ám ez némileg enyhülni látszik. A következő időszak már csapadékosabbnak ígérkezik, hiszen sorozatosan érkeznek majd az időjárási frontok!

A diagram alsó területe jelöli a csapadékot, ami látszik, hogy növekvő valószínűséggel fordulhat elő, illetve a hőmérsékletek is az átlag (piros vonal) közeliek lesznek az egyes tagok eps középértéke szerint (fehér vonal). A determináns, azaz a fő futás (vastag zöld vonal) azonban több esetben vízionált téliesebb hideget. https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Európai hosszútávú előrejelzés:

Hosszútávú animációs előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Kelet-nyugat közti különbségek!

A kontinens északkeleti területei fölött egy markáns ciklon örvénylik, mely mögött Európa középső részein egy anticiklon épül ki. A ciklon hátoldalán sarkvidéki hideget szállít le, mely egészen a Balkánig jut és többfelé fagyos, néhol havas napokat okoz.

Ezzel szemben Nyugat-Európában az átlagnál néhány fokkal melegebb napok következnek. Ezt 2 heves, akár viharciklon kategóriát is elérő légörvény segíti elő, melyek az Atlanti-óceán északi részein okoznak orkán erejű szelet és csapadékot. Ezzel együtt meleg levegőt pumpálnak dél felől Európába, míg Izland és Skandinávia térsége hóvihart kap.

Az átlagnál néhány fokkal melegebb nyugaton
Orkán erejű szelet okozó ciklonrendszer

Átmeneti melegedést újabb hidegbetörés követ!

Az atlanti ciklonok előoldalán elonduló meleg levegő néhány napra kiszorítja a keleti területekre a hideget és az anticiklont, ám ez a melegedés nem lesz hosszú életű. A ciklon hidegfrontja Európa szerte a normál értékek köré, sőt főleg hazánktól északra, az alá hűti a levegőt. Sokfelé erős, viharos szelet és csapadékot okozva. Német- és Franciaország záporokat, zivatarokat kaphat, míg északabbra havazás valószínű. Hazánkat pénteken érheti el a front, mely záporokat, esőt, a hegyekben havat, havas esőt is hozhat. A hidegnek köszönhetően a mediterrán térség aktivizálódik és a következő időszakban több mediterrán ciklon is kialakulhat. Várhatóan szombaton ennek köszönhetően az ország déli, délnyugati felén jelentős, akár 10-20mm csapadék is eshet.

A ciklon hidegfrontja tőlünk nyugatra zivatarokat okozhat!
Sokfelé viharos széllel érkezik a ciklon!

Folytatás nehézségei:

A folytatás még meglehetősen nehézkesen előrejelezhető. Valószínűleg a jövő hét első napjaiban újabb lehűlés következik, a hegyekben újabb hó eséllyel, ám ennek mértékében még jelentős eltérések mutatkoznak a modellek között!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Visszatérhet az átlagnál hidegebb idő

Részletes hazai előrejelzés:

Hétfőről itt olvashat!

Hosszútávú animációs előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Kedden hajnalban többfelé fagyhat, továbbra is lesznek olyan területek, elsősorban északon és a Kiskunságban, ahol -5 fok alá csökken majd a hőmérséklet. Napközben már néhány fokkal melegebb lehet, de továbbra is elkél majd a kabát. Délen 10-11 fok, északon és a felhősebb nyugaton 2-5 fok valószínű. A nyugati határ mentén zápor, a Kőszegi-hegységben hózápor kialakulhat.

Hosszútávú előrejelzés fagy meleg csapadék

Szerdán már kisebb területen lehet erős fagy, ám még így is a Kiskunságban és északon -5, -8 fokos hideg lehet. Máshol általában 2 és -3 fok között mérhetünk. Napközben a keddihez hasonló időnk lesz. Csapadék csupán nyugaton fordulhat elő, hózápor, zápor formájában.

Csütörtökön a derült, szélcsendes időnek köszönhetően hidegebb lehet az éjjel. Nagyobb területen mérhetünk -5 fok körüli vagy az alatti hideget. Napközben napsütéses idő valószínű, északon lehet több a felhő. Általában 5 és 14 fok között lesznek a csúcsok.

Pénteken az ország jelentős részén borús lesz az éjszaka, egy hidegfront okozhat többfelé csapadékot, ami jellemzően eső, zápor lesz, de északkeleten és a hegyekben havazhat is. A magasabb csúcsokon péntek estig néhány centiméter megmaradó hó sem kizárt! A reggeli minimumok 0 és 6 fok között lesznek, míg napközben 15 és 2 fok között mérhetünk.

Szombaton egy mediterrán ciklon felhőzete éri el hazánkat, így többfelé eshet. Délen, délnyugaton 10-20mm csapadék is hullhat. Északon reggel még fagyhat, máshol nem lesz fagy. Napközben 5 és 13 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk.

Vasárnap eleinte még süthet a nap, akár 14-16 fok sem kizárt, majd délután újabb hidegfront érkezik és záporokkal, kis eséllyel zivatarokkal néhány fokos lehűlést hoz.

Hétfőn reggel néhol fagyhat, a Kiskunságban és északon  -5 fok sem kizárt, majd napközben változóan felhős időnk lesz. A maximumok 3 és 9 fok között lesznek!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

A hosszútávú előrejelzésben használt modellek térképei: WXCHARTS