Viharciklonok hoznak télies időt!

Viharciklonok okoznak télies időt Európa-szerte!

Viharciklonok érik el Nyugat-Európa térségét, és bár az erősen viharos szélből nem kapunk, alaposan megérezzük hatásait.
Egy erősen kimélyült ciklon ostromolja jelenleg Nyugat-Európa partjait, ahol viharos szelet, és sok csapadékot okoz.
A ciklon hátoldalán eközben jelentős mennyiségű hideg levegő zúdul dél felé, télies időjárást okozva a kontinensen.
Lássuk, hogy is állunk most:

Viharciklonok hoznak télies időt!

A viharciklon magja jelenleg Nagy-Britanniától keletre található, de nyomási mezejében már Nyugat-Európa is benne van.
Eközben az Azori-szigetek térségében egy anticiklon terpeszkedik, kettejük közös áramlási rendszerében nagy mennyiségű hideg indult meg az alacsonyabb szélességi fokok felé.

Vasárnapra a ciklon jelentősen elmozdul, a fagyos levegő pedig megindul Európa belseje felé, miközben az Azori-szegeteknél a magasnyomású légköri képződmény nem mozdul pozíciójából, és kissé még erősödik is.

A hideg levegő egészen a mediterráneumig hatol, hétfő hajnalban pedig Genova térségében mediterrán ciklon képződik, ami nedvesség látja el Közép-Európát. Az esős, helyenként havas időt részben ennek a ciklonnak köszönhetjük.

A következő napokban lényegi változás a nyomási elrendeződésben nem várható, az anticiklon szerdára központjával már Nagy-Britannia térségében lesz, ezzel blokkolva a további ciklonokat, míg Európa középső területei felett ciklon örvénylik.

A következő 1 héten tehát hűvösebb, az északkeleti, és az északnyugati területeken kimondottan szeles, és országszerte csapadékos időre van kilátás, többször havazással. A hőmérsékletek is inkább késő téliesek lesznek, semmint tavasziasak, átlagosan 3-5 fokkal lesz hűvösebb az előttünk álló időszak, mint az ilyenkor szokásos. Nappal +5, +8 fokot, hajnalban pedig fogypont körüli értékeket mérhetünk.

A borítókép illusztráció!
Forrás: usatoday.com

Térképek forrása: Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt