Érkezik a tavasz: 18-20 fok, változékony időjárás!

Érkezik a tavasz: hétvégétől 18-20 fok, változékony időjárás!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!👇❤

Az elmúlt napok, hetek hideg időjárásáért felelős időjárási helyzet a hétvégén változni látszik és végre megérkezhet az április szeszélyével együtt a tavasz is!

Európai összefoglaló előrejelzés:

Megszűnik a télies idő!

Az Atlanti-óceánon elhelyezkedő anticiklon (AC) elindul kelet, északkelet felé. Ezidáig neki köszönhettük, hogy a meleg levegőnek esélye sem volt északabbra jutni.


Még a hét végéig erőteljes befolyása lesz a hidegnek a kontinensre, de egyre inkább visszahúzódó jelleggel. Az AC mellett keleten egy ciklon okozta és okozza még a napokban az átlagnál hidegebb időt, hiszen északkeleti áramlásával sarkvidéki eredetű levegőt pumpál délnek.

Jócskán délre elér a hideg lába


A hétvégére a ciklon és az AC is pozícióját veszti, ennek köszönhetően az óceánon megindul a ciklonok keletkezése. Ez az időjárási helyzet már sokkal inkább emlékeztet a szeszélyes áprilisra, ugyanis a ciklonok frontjai sorozatosan lesznek hatással a kontinensre. Néhány nap nyugalom és melegedés után, hidegfront vonul végig a kontinens jelentős része fölött, ami vasárnap és hétfőn okozhat térségünkben változást.

Változékony folytatás!

Ezt követően újabb ciklon melegszektorába kerülhet hazánk, így ismét napokig meleg időnk lehet,  akár 20 fok is. Ugyanakkor az áprilisban megszokott módon, a légörvények sorozatosan elérik majd a kontinenst és Európa középső részeit, így hazánkat is, frontokkal bombázzák, ami változékony, sokszor szeles és hőmérsékletileg ingadozó folytatást jelent.

Részletes hazai előrejelzés:

Hazai maximum és minimum hőmérsékletek, animáció:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!👇❤

Szerdán hajnalban többfelé fagyhat. A minimumok 2 és -5 fok között lesznek. Napközben élénk lesz az északias légmozgás és változóan felhős lesz az égbolt. Főként a Duna-Tisza közén kialakulhat zápor, hózápor is. A maximumok 5 és 12 fok között lesznek.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

Csütörtökön továbbra is hideg lesz a reggel. A Tiszántúlon és északon, akár -5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, de máshol is fagyhat. Napközben a szerdaihoz hasonló idő lesz, néhol gyenge zápor kialakulhat. A maximumok 7 és 13 fok között lesznek.

Pénteken hajnalban már kisebb területen lehet fagy, de északon és a Kiskunságban továbbra is lehetnek olyan területek, ahol -5 fokig hűl a levegő. Napközben napos idő lesz, néhol felhők zavarhatják a napsütést. A maximumok 7 és 15 fok között lesznek.

Szombaton reggel még néhol fagyhat, majd napközben gyorsan melegszik a levegő. Eleinte sokat süthet a nap, majd késő délutántól észak, északnyugat felől élénk széllel, felhősödéssel hidegfront érkezik. Estétől elszórtan záporok is kialakulhatnak. A maximumok 10 és 18 fok között várhatóak.

Vasárnap szeles, változóan felhős idő lesz. A felhőátvonulásokból zápor elszórtan kialakulhat. A minimumok 0 és 5, a maximumok 7 és 13 fok között lesznek.

Hétfőre megnyugszik az idő, mérséklődik a légmozgás. Reggel néhol fagyhat, majd napközben a napos, változóan felhős időben melegedés kezdődik. Reggel főként északon és keleten fagyhat, napközben a Dunántúlon 15-16 fok lehet, míg keleten 10-12.

Keddtől ismét melegszik majd a levegő. Eleinte keleten és északon fagyhat és nappal is hűvösebb lesz, de szerdától fokozatosan oda is elérhet a melegedés. Napközben sok napsütés, kevés felhő lesz és mérsékelt légmozgás. A csúcs értékek többfelé elérhetik, néhol (Dél-Dunántúl) meghaladhatják a 20 fokot a jelenlegi számítások szerint.

Tavasz 20 fok változékony időjárás

Modell térképek: wxcharts