Zivatarok: jégeső, viharos szél, néhol akár 20mm eső!

Holnap: zivatarok, jégeső, viharos szél, akár 20mm eső!

Holnap délután hidegfront éri el térségünket, melynek előterében eszak felől labilizálódik a légkör. A melegnek köszönhetően északon jelentős mennyiségű energia halmozódik fel, melyre a nedvesség mellett a front emelő hatása is rásegít majd, hogy záporok, zivatarok alakuljanak ki.
A legjobb feltételek csütörtök délután és este lesznek, ezek is a Mátra-Debrecen vonaltól északkeletre, itt jó esélye van zivatarnak.
A Mátra-Sopron vonalon este, késő este szintén van kevés esélye zápornak, zivatarnak, bár északnyugaton a nedvesség kétséges, hogy elegendő lesz-e, ám amennyiben igen, az is jellemzően gyenge zivatar lesz.
Éjszaka a front tovább halad délnek és nyomában záporok, esetleg zivatarok alakulhatnak ki. A keleti országrészben és esetleg délnyugaton van esély villámlásra, máshol minimális a valószínűsége.

Pénteken napközben országszerte szórványosan kialakulhatnak záporok, főként északon és a Tisza mentén egy-egy zivatar sem kizárt, majd este délnyugat felől intenzív záporok, esetleg zivatarok sodródhatnak be és akár jelentősebb csapadék is kísérheti őket!

A zivatarokat a következő jelenségek kísérhetik:
Villámlás
Intenzív csapadék (10-20mm)
Viharos szél (60-80km/h)
Jégeső (<1cm)

Jelölések:

Sárga: jó eséllyel lehet zivatar

Sárga csíkozás: kis eséllyel lehet zivatar

Zivatar jégeső viharos szél eső

Borító: Kovács Ferenc

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt