Havazás érkezik: akár néhány centiméter hó, szélvihar!

Havazás érkezik: akár néhány centiméter hó, szélvihar!

Kedden havazással, szélviharral hidegfront érkezhet!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

A húsvét is változékony és hidegebb időt hoz, a hétfő hajnal néhol  -10 fokos faggyal érkezhet, ám az igazán meghökkentő, a telünket is megszégyenítő időjárási helyzet kedden bontakozhat ki.

A magasban 10 fokos lehűlés!

Egy erős ciklon markáns hidegfrontja szántja végig Európát és néhány óra alatt Németország nyugati területeitől egészen hazánkig jut. A front útját a kontinens nyugati területein intenzív havazás és szélvihar követi, és több napja a modellképek alapján hazánkban is hasonlóan lesz. A front az Adrián mediterrán ciklont is generál, ami tőlünk délre megy majd el, ám a hidegfront csapadékzónája mellett a ciklon is okoz majd csapadékot. Mivel a magasban rendkívül hideg lesz (1500m magasságban -5, -8 fok) így az erős szél és az intenzív csapadék havas esőbe, hóba válthat.

1500m magasságban jócskán fagyni fog

Nagy területen havazhat, eshet havas eső!

Így érkezhet a havazás, animáció:

Az intenzitástól függően kedd hajnaltól szerda estig országszerte van esély hóra, havas esőre az eső mellett.
Jelenleg úgy néz ki a legtöbb hó a Kőszeg-Pécs vonaltól délre és a Kékestető-Debrecen-Békéscsaba vonaltól keletre eshet, ám ez még akár jelentős mértékben is változhat.

Kedd hajnalban intenzív havazást vár a GFS modell is
Kedd este már keleten is havazhat

Mennyi hó eshet?

Mivel a hőmérsékletek 0 és 5 fok között lesznek, illetve április van, a helyzet a szokásosnál bizonytalanabb, kiváltkép a megmaradó hó tekintetében. Jelenleg a modellek néhol akár 10cm körüli hóréteggel is számolnak, ám fontos figyelembe venni a magasabb napállást és a talajhőt, ami még a hétfői fagyok után is jelentős lehet, így az alacsonyan fekvő területeken tartósan megmaradó hónak nem sok esélye van. Amennyiben az intenzitás kellően erős lesz, átmenetileg megmaradhat néhány centiméter.
A hegyek (Mecsek, Bakony, Északi-középhegység, esetleg az Őrség és az Alpokalja) már ennél nagyobb valószínűséggel borulhatnak rövid időre fehérbe. Itt akár néhány centiméter hó is hullhat, de ahogy azt fentebb is írtuk, ez már igencsak kései hó, így érdemes fenntartással kezelni a helyzetet.

Havazás érkezik hó szélvihar
A GFS által várt hómennyiség
Az ECMWF által várt hómennyiség

Viharos lesz a szél!

Ami a szelet illeti, a front mentén hirtelen fordul majd északi, északnyugatira és főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, valamint a hegyekben viharos erejű lehet, 60-80km/h-s lökésekre is készülhetünk. Egyes helyeken hóvihar hangulata lehet akár a keddi időjárásnak.

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

Térképek: wxcharts

Borító: MTI fotó