Kedden, szerdán hidegfront: havazás, havas eső, eső!

Nyárias hőmérsékletek után, téliesebb idő várható!

Még tegnap, tegnapelőtt Európa nagy részén nyári nap összejött, sőt Spanyolországban 32 fok is. Eközben most jelentős átrendeződés zajlik Európa nagyobb részén. Már hazánkba is megérkezett a hidegfront, jelenleg tart a hideg levegő beáramlása. Fokozatosan napról-napra hidegebbet mérhetünk, melynek mélypontja hétfőn érkezhet el. Majd keddtől nemcsak hidegre, hanem csapadékra is kilátás van. Jelen állás szerint nyugat felől érkezne a csapadék. Mivel a magasban bőven fagyhat, így hiába az áprilisi idő, jelentős esély van havazásra, havas esőre, de esőre is. Mind az amerikai Gfs, mind az európai ECMWF havazással számol ezen a két napon az ország nagyobb részén, bár a hótakaró a melegebb talaj miatt, illetve a besugárzás, valamint a magas napállás miatt tartósabb ideig nem fog megmaradni, ám jelen állás szerint átmeneti fehéredésre esély van.

Melyik nap mire kell számítani?

Szombaton az ország nagy részén szeles időre kell számítani, a maximumhőmérséklet sehol sem lesz melegebb 15 foknál, néhol a 10 sem kizárt a T. Délután főleg a Duna-Tisza közén és a Tisza vonalában, valamint délnyugaton kell számítani ismétlődő esőre, záporra, néhol akár havas esőre.

Vasárnap is marad a hideg, szeles, változékony áprilisi időjárás. Délután bárhol előfordulhat zápor, hegyekben akár hózápor. Reggel megjelenhetnek újra a fagyok, délután is 8-14 fok közötti maximumra van kilátás.

Hétfőn naposabb, nyugodtabb idő vár ránk. Ám reggel igazán fagyos lehet, az országban mindenütt fagyhat, több helyen -5 fok alatti minumumra, sőt töbrökben, völgyekben, Duna-Tisza közén akár -10 fok közeli minimumra kell készülni. Délután 9 és 16 fok közötti maximumra van kilátás.

Kedden csapadékosabb idő köszönt be. Egy hidegfrontnak köszönhetően a maximum sehol sem fogja elérni a 10 fokot, illetve reggel is csupán 0 és 5 fok közötti T re van kilátás. A csapadék zöme kedd délutántól várható, eső, havas eső, hó formájában. Hegyekben átmenetileg néhány centi hóra van kilátás, de nyugaton, délnyugaton, keleten síkvidéken sem elképzelhetetlen.

Szerdán a csapadék áthelyeződik keletre, így ott is várható: eső, havas eső, kisebb eséllyel hó. Szeles nap vár ránk szerdán is.

forrás: Wxcharts